Copilul

Dezvoltarea abilităților sociale ale copilului

Dezvoltarea abilităților sociale ale copilului - revistamargot.ro

Dezvoltarea fiecărui copil în parte e diferită și constituie un amestec complex a mai multor tipare cunoscute. Ele se moștenesc genetic și nu apar la întâmplare. Fiecare familie prezintă anumite trăsături specifice, iar dezvoltarea socială, emotivă a copilului depinde foarte mult de părinți.

Dezvoltarea socială depinde întro oarecare măsură de temperamentul copilului, dar în cea mai mare parte rolul determinant îl joacă experiențele cu care acesta se confruntă. Orice acțiune a copilului trezește în acesta o serie de sentimente și îl ajută la dezvoltarea socio-emoțională.

Doi ani este vârsta la care este recomandabil să începi să încurajezi tendința copilului de a fi sociabil. La această vârstă copiii nu cooperează prea mult în timpul jocului, cu toate acestea, adoră să privească ce face un altul și se bucură dacă se poate juca în apropierea lui. Înainte de a se juca împreună, copiii se joacă alături și se observă unul pe altul.

Merită orice efort să duci un copil de doi ani în fiecare zi dacă e posibil, sau cel puțin de câteva ori pe săptămână, într-un loc în care se joacă și alți copii.

La doi ani jumătatetrei ani copilul nu va putea să se bucure de plăcerea jocului în comun dacă până atunci nu a petrecut deja luni de zile în care să se obișnuiască cu compania altor copii.

Înscrieți copilul la un sport, la ateliere de teatru, muzică, dans, acolo unde are posibilitatea să socializeze, dar și să se confrunte cu diverse situații.

Responsabilizează-l pe copil în casă, oferindu-i sarcini simple. Implicăl și pe el în conversațiile cu adulții pe diverse teme, adecvate vârstei lui, astfel încât să fie capabil să socializeze atât cu adulții, cât și cu copiii. Îndrumăl săși exprime opinia în anumite situații.

Explică-i copilului importanța participării la activitățile organizate în grup: excursii, tabere, vizite la diverse obiective și oferă-i posibilitatea de ași exprima dorința implicării într-una dintre acestea.

Astfel, este nevoie de multă atenție și implicare, de mult tact și de multă răbdare atât din partea familiei, cât și a educatorilor/profesorilor în ceea ce privește dezvoltarea socială armonioasă a copilului încă din primii ani de viață.

Jocul, expunerea la cât mai multe medii (artistice, culturale, educaționale) sunt esențiale pentru dezvoltarea socială a copilului, pentru modul în care va crește și va evolua ca persoană. Copilul care se dezvoltă într-un climat favorabil socializării va deveni un adolescent, iar apoi un matur responsabil și împlinit.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.