Copilul

De ce trebuie să poarte și copiii ochelari de soare

Vara atunci când tu porți ochelari de soare, nu uita că și micuțul tău are mare nevoie de ei.

Ochii copiilor sunt mult mai vulnerabili la acțiunea luminii decât cei ai adulților. Retina unui copil absoarbe mai multe radiații ultraviolete dăunătoare decât retina unui adult. În consecință, copiii pot orbi mai ușor din cauza soarelui puternic. În plus, este suficient ca un copil să petreacă o singură zi în soare puternic, fără să poarte ochelari corespunzători, pentru ca învelișul transparent de la suprafața ochilor lui, corneea, să se poată arde.

Important! Ochelarii de soare ieftini, pe care îi găsești la diverse magazine, chiar dacă au inscripționat pe ei protecție UV și au un aspect atrăgător, sunt simple bucăți de sticlă sau plastic colorate. Aceștia nu numai că nu protejează ochiul copilului, dar favorizează deschiderea pupilei și arderea unei porțiuni extinse din retină.

Cum alegi ochelarii de soare pentru copii

Cei mai buni ochelari pentru copii (ca și cei pentru adulți) trebuie să aibă protecție 100% (mai mare de 98%) împotriva razelor UV și însemnul CE (calitate europeană). Poți cumpăra astfel de ochelari de la magazinele de optică medicală unde vei primi indicațiile necesare, certificatul de garanție și atestatul calității. Există astfel de ochelari speciali pentru copii, adaptați fizionomiei.

Nu-i lua ochelari prea înguști; alegei pe cei de tip scafandru, care protejează mai bine ochiul.

Ochelarii pentru copii trebuie să aibă lentilele din plastic, nu din sticlă, deoarece sunt mai ușoare și nu se pot sparge în timp ce copilul se joacă.

Dacă vrei să nu îi piardă, îi poți cumpăra și un șnur cu care să-i atârne la gât, iar pentru protecție poți procura și un toc.

În privința culorii, pentru a nu distorsiona prea mult culorile naturale, poți alege gri neutru sau maro.

Unii oftalmologi nu recomandă ochelarii de soare copiilor sub 6 ani, tocmai pentru a nu interfera cu dezvoltarea vederii în culori.

Înainte de a achiziționa ochelarii, trebuie să pui copilul săi probeze și săți confirme că se simte bine cu ei. Verifică și tu dacă nu îl strâng, el putând fi atât de încântat de ei, încât să nu îți mărturisească acest lucru.

 

Ce faci dacă ai uitat ochelarii acasă

Cel mai bine este să nu uiți să iei cu tine ochelarii de soare ai copilului oriunde mergeți, fie că este până la grădiniță sau în concediu. Dacă cumva iai uitat, ai grijă ca micuțul tău să meargă numai sub umbră.

Nu-l lăsa niciodată să se uite în soare, așa cum îi distrează pe mulți dintre copii, chiar dacă are ochelarii la ochi.

Este recomandat ca micuțul să nu iasă din casă în intervalul 10-17. Dacă iese în această perioadă, nu te lăsa amăgită de faptul că cerul este înnorat, norii lăsând să treacă radiațiile ultraviolete dăunătoare pentru ochi.

Punei copilului și o pălărie de soare cu boruri largi pentru a spori protecția ochilor și pentru a-l feri de insolație.

Ochelarii de soare sunt necesari atât la mare (unde apa care reflectă lumina dublează efectul nociv al radiațiilor solare), cât și la munte (unde stratul protector de ozon este mai subțire). Ar fi de preferat să-i iei copilului și ochelari de soare speciali pentru înot.

Și dacă te gândești că faci această investiție numai pentru vară, te înșeli: micuțul tău va avea nevoie de ei și iarna, pe zăpadă.

Acordă mare atenție protecției ochilor copilului tău încă de la o vârstă fragedă întrucât expunerea repetată la soare fără protecție favorizează în timp apariția cataractei.

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.