Alimentație

Trucul care stimulează copiii să mănânce mai multe fructe şi legume

Trucul care stimulează copiii să mănânce mai multe fructe şi legume - RevistaMargot.ro

Cu toţii ştim cât de importante sunt fructele şi legumele în alimentaţia copiilor. La fel de bine ştim şi cât de greu pot fi convinşi unii micuţi să le consume în fiecare zi.

Şi, dacă în primii ani de viaţă copiii sunt ceva mai deschişi în a le accepta, pe măsură ce cresc, ei devin tot mai selectivi la capitolul vegetale.

Totuşi, părinţii şi cei care se îngrijesc de alimentaţia copiilor nu trebuie să se lase descurajaţi. Mai mult, este vital să le formăm copiilor obiceiuri sănătoase cât mai de timpuriu. Chiar dacă pentru aceasta avem nevoie de cele mai năstruşnice strategii.

În felul acesta a gândit şi un grup de cercetători când a iniţiat un experiment la o grădiniță din Colorado (SUA). Astfel, 235 de copii preşcolari (între 3 şi 5 ani) au primit la masa de prânz; timp de trei zile pe săptămână, pe platouri compartimentate, care aveau desene cu fructe şi legume.

Înainte de experiment, cercetătorii au cântărit ce cantitate de fructe și legume îşi luau şi consumau copiii în vesela obişnuită. De asemenea, în vederea acestei testări inedite, micuţilor li s-a oferit o prezentare a platourilor cu imagini şi compartimente pentru fructe și legume.

Ulterior, autorii studiului au comparat cantitatea de vegetale pusă în farfurii şi consumată la prânzul servit în vesela colorată cu cea de la prânzul servit în veselă albă.

Rezutatele cercetării, publicate în luna august în revista Jama Pediatrics, sunt interesante şi merită luate în seamă.

Cel mai evident efect, la legume

În medie, copiii şi-au pus pe platourile experimentale în jur de 44 grame de legume la fiecare masă. Când au mâncat din vesela albă, cei mici şi-au pus în farfurie doar 30 de grame de legume.

În ceea ce priveşte cantitatea de legume consumată, raportul a fost de 28 de grame la 21 de grame, în favoarea veselei tematice cu vegetale.

Şi în cazul fructelor, platourile cu desene au avut efecte pozitive, deşi ceva mai modeste. Copiii au ales să îşi pună în farfuriile experimentale circa 64 de grame de fructe, faţă de cele 60 de grame alese pentru farfuriile albe.

Vesela colorată a crescut uşor şi consumul de fructe de la 51 de grame la 55 de grame.

Cercetătorii cred că, la fructe, cantitatea a crescut mai puţin deoarece copiii aveau deja tendinţa de a consuma mai degrabă fructe decât legume.

Astfel se face că, încă de la începutul studiului, copiii s-au servit cu 89% dintre fructele aduse în sala de mese. În schimb, şi-au pus în farfurii doar 65% dintre legumele oferite.

Imaginile, asociate cu o normă socială

Chiar şi aşa, cercetarea dă indicii importante. Mai ales că un comportament similar fusese constatat deja la copiii mai mari, de vârstă şcolară.

Astfel, strategia schimbării mediului decizional pentru a favoriza un anumit comportament, fără a modifica motivaţia, funcţionează şi în cazul obiceiurilor alimentare.

Imaginile fructelor și legumelor de pe platourile de la prânz sunt asociate cu o creștere a consumului de fructe și legume. Potrivit specialiştilor, acest lucru se întâmplă pentru că imaginile pot indica o normă socială în privinţa consumului de vegetale. Copiii sunt tentaţi să adopte un anumit comportament alimentar în cadrul grupului.

„Imaginile sugerează că alți copii iau fructe și legume din bolurile de servire și le pun în acele compartimente speciale; îndemnând copilul să facă şi el același lucru”, explică co-autorul studiului, Emily Melnick de la University of Colorado Denver.

Nu se cunoaşte încă dacă acest experiment funcţionează şi acasă, în cadrul familiei. Totodată, este greu de spus dacă are efecte pe termen lung, prin îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare ale copilului.

Însă, având în vedere cât este de simplu să îi serveşti celui mic vegetale din asemenea farfurii cu imagini, experimentul merită încercat.

Achiziţionaţi cele mai sugestive farfurii şi platouri cu fructe sau legume şi urmăriţi efectul. Puteţi avea o surpriză plăcută din partea copilului !

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.