Alăptatul în public
Un subiect care împarte lumea în două tabere, alăptatul în public este departe de a-și găsi rezolvare. Asta se datorează și faptului că este un aspect nelegiferat în țara noastră, iar asta lasă loc discuțiilor și interpretărilor.
Organizația Mondială a Sănătății încurajează alăptatul exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni, susținând că este cea mai bună formă de alimentare a bebelușului. Acest îndemn este difuzat, nu de multă vreme, și pe canalele media. Sigur ați auzit sau văzut recent următorul mesaj: „Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului dumneavoastră, se recomandă alăptarea exclusiv la sân în primele 6 luni de viață”. Sunt dovedite științific beneficiile acestui obicei, printre care enumerăm: creșterea imunității copilului, rezistența la alergii și infecții, facilitarea digestiei și crearea unei puternice legături emoționale între mamă și bebeluș. Avantaje există și pentru mamele care aleg să alăpteze, acest obicei ajutând la scăderea riscului de cancer la sân și chiar uterin. De asemenea, contribuie la o stare psihică bună a mamei, care se simte astfel mai încrezătoare în faptul că poate avea grijă de copilul ei.
Rolul de proaspătă mamă aduce cu sine multe responsabilități, provocări și neliniști. Primele luni după naștere sunt un carusel al hormonilor, iar tinerele mame sunt predispuse depresiei postnatale din această cauză. Ultima grijă cu care ar trebui să se confrunte o mamă este aceea de a chibzui dacă este sau nu acceptabil să-și alăpteze copilul în public.
Multe mame se îngrijorează că nu vor face față tuturor sarcinilor pe care le presupune noul rol sau stima lor de sine este scăzută, ca să nu mai vorbim de preocuparea revenirii în formă.
Alăptatul în public nu este reglementat în țara noastră, deci poate fi destul de derutant să ți se atragă atenția pentru o activitate firească, neinterzisă de absolut nici o lege. Ar fi o ipocrizie să cerem mamelor să se ascundă în diverse locuri, dat fiind că nu există spații special amenajate acestei activități, nici măcar în preajma locurilor de joacă. Și nici nu le putem cere să rămână sechestrate la domiciliu în primele luni de viață ale bebelușului de teama de a fi judecate pentru că aleg să îl hrănească pe acesta pe cale naturală.
Cum să alăptezi în public fără stres:
- Când copilului îi este foame, pentru liniștea tuturor, cel mai bine este să îl hrănești cât mai repede. Se vor găsi binevoitori care să te sfătuiască să-l lași să aștepte, dar asta poate cauza neliniște celui mic, care va începe să se agite, să plângă și implicit să deranjeze pe toată lumea din jur.
- Încearcă să cauți un loc ferit și igienic! Nu atât din pricina pudorii, cât pentru a-ți oferi ție și bebelușului liniștea necesară unui astfel de ritual care trebuie să decurgă imperturbat de factori externi.
- Pentru liniștea ta, este bine să ieși din casă cu bebelușul însoțită de cineva primele dăți. Cu mama, soacra, o soră sau chiar o prietenă alături, vei trece mai ușor peste jena inițială de a alăpta când bebelușul o cere. În plus, dacă stai pe o bancă în parc, de exemplu, cu bebelușul la piept și ai un partener de discuție alături, cel mai probabil trecătorii nici nu-și vor da seama că alăptezi.
- Poți lua o eșarfă ușoară cu tine, pentru a acoperi pielea expusă, deși, atunci când bebe este la sân, oricum nu rămâne mare lucru de văzut. Nu îl acoperi cu eșarfa! Când ai mâncat ultima oară ascunsă de un voal? Niciodată! Și atunci de ce cerem unui bebeluș să suporte mai mult decât am face noi vreodată?
- Fă-i un program de masă bebelușului. În felul acesta, vă va fi mai ușor amândurora când treci la diversificare deoarece vei putea stabili ca pe durata ieșirilor să-l hrănești cu un fruct sau un piure, iar alăptarea la sân va putea fi săvârșită acasă.
- Încearcă să nu-l obișnuiești cu sânul oricând scâncește sau are vreo nemulțumire. Deschizi astfel cutia Pandorei, și nu doar că îți va fi din ce în ce mai greu să-l refuzi, dar va învăța și că nu ești fermă și îți va exploata slăbiciunea. Îți va fi greu să îl ții mereu și absolut oriunde la sân.
- O mamă care alăptează devine mai încrezătoare în abilitățile sale materne, iar bebelușul simte asta. Nu uita că neliniștea ta se transmite copilului prin hormonii prezenți în lapte.
- Poate nu ți se pare, dar a avea deschiderea să faci acest gest natural, dă un model bun tinerelor, legat de imaginea propriului corp. Vor descoperi prin exemplul tău că trupul femeii nu este doar un obiect senzual, sexual, estetic, cum suntem bombardați prin media, ci are și un rol foarte important, acela de a susține viața. Iar asta nu e un lucru de care să îi fie rușine nimănui.
Săptămâna mondială a alăptatului este organizată în fiecare an între 1 și 7 august în peste 170 de țări, pentru a promova acest obicei cu scopul de a crește bebeluși cât mai sănătoși.