Parenting

Somnul întrerupt al mamelor

Compoziția laptelui matern - revistamargot.ro

Ai născut, ești topită după mogâldeața perfectă, mică și roz, după pielea lui moale, catifelată și mirosul pielii lui care ai vrea să nu dispară niciodată. Cei din jur te tot întreabă cum e cu somnul și tu asiguri pe toată lumea că ești ok, chiar dacă cearcănele tale spun cu totul altceva, la fel ca și papucii pe care i-ai încălțat invers. Felicitări! Faci parte din grupul select al proaspetelor mame epuizate.

Cu rezerva că fiecare bebeluș este diferit și poți fi una dintre norocoasele binecuvântate cu un îngeraș ce adoarme de îndată ce-l pui în pătuț și acolo rămâne liniștit pentru opt ore, hai totuși să explorăm scenariul mult mai probabil în care te trezești năucă din trei în trei ore să alăptezi un bebe înfometat. Ce sesiuni, ce examene? Până nu ai un copil, nu știi ce înseamnă lipsa somnului.

 

Fazele somnului

De-a lungul nopții, creierul trece printr-un ciclu format din două etape pentru a ajunge la acea stare profundă de somn, REM (rapid eye movement), adică somnul odihnitor care ajută la refacerea organismului. În mod normal, parcurgi acest ciclu de vreo patru ori pe timpul nopții. Dar ce te faci când cel mic pare să se transforme în inamicul tău numărul unu, a cărui misiune este să te împiedice să dormi? Simplu! Te dai jos din pat și execuți!

Am totuși și o veste bună: etapa aceasta durează în jur de 16 săptămâni, timp în care bebeul învață treptat să se adapteze ciclurilor circadiene.

Vestea proastă este că privarea de somn te transformă într-o persoană posacă, îți scade viteza de reacție, iar ăsta e ultimul lucru pe care și-l dorește o proaspătă mamă! Am menționat cumva și că îți sporește șansele de a face Alzheimer?

 

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ușura această etapă:

  • Dormi când doarme și bebelușul. Știu că ești tentată să mai recuperezi din activitățile domestice cât timp doarme micul dragon, dar dacă nu profiți de intervalul acesta, oboseala te va ajunge repede din urmă, iar asta îți va afecta eficiența.
  • Deleagă responsabilități. Hrănirea celui mic nu cade exclusiv în sarcina ta, decât dacă tu îți dorești asta. Fie că bebelușul primește formulă sau lapte de la sân, poți pregăti biberonul pe care tati să îl dea celui mic atunci când se trezește peste noapte. Este și o ocazie pentru partenerul tău să creeze o legătură mai profundă cu cel mic.
  • Faceți cu schimbul. O noapte ești tu de gardă, următoarea el. Sau mama ta, a lui, o soră, oricine este dispus să ajute. Nu este nici o rușine să ceri ajutor și în plus, sunt sigură că sunt membri ai familiei care deja s-au oferit să o facă. Nu le refuza ceea ce-și doresc!
  • Adu pătuțul lui aproape de al tău. Astfel, ți-e mai ușor noaptea, căci nu va mai fi nevoie să te dai jos din pat.
  • Învață să-l hrănești la orizontală. Este mai comod pentru tine și nici bebelușul nu se va mai agita.
  • Nu te fâțâi pe lângă pătuțul lui. Dacă tu ești liniștită, și el va fi.
  • Dacă bebelușul doarme în altă cameră, nu lăsa deschis monitorul. Bebelușii mai scot zgomote și se foiesc în timpul somnului, dar nu are rost să te trezești la cel mai mic sunet. Dacă este ceva important, cum ar fi dacă îi este foame sau are colici, îți va da de știre.
  • Englezii au o vorbă înțeleaptă, „It takes a whole village to raise a child” (E nevoie de un sat întreg să crești un copil). Aviz tuturor mămicilor care simt că este de datoria lor să le facă pe toate, toate, odată ce vine bebe pe lume. Este timpul să înveți că treburile prin casă pot fie să mai aștepte, fie să fie preluate de altcineva (mama, o menajeră etc.).
  • Roagă-ți partenerul să aibă grijă de bebeluș pentru câteva ore în week-end, cât să tragi un pui de somn care să te repună pe picioare. Fiecare oră de somn contează!
  • Relaxează-te, meditează, ascultă muzică și trage draperiile. Uneori ai nevoie doar de puțin întuneric pentru a aluneca în somnul lin. Vei vedea, cu timpul, corpul tău se va obișnui cu întreruperile de somn și intrarea în REM va dura tot mai puțin, astfel că vei reuși să te odihnești chiar dacă nu dormi opt ore legate.

Nu în ultimul rând, nu te simți vinovată pentru că vrei să dormi. Nu este o nevoie egoistă, ci o necesitate pentru ca tu să fii o mamă în formă maximă de dragul bebelușului tău și al întregii familii!

 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.