Franța interzice telefoanele mobile în școli
Parlamentul francez a adoptat o lege privind interdicția telefoanelor mobile în școli și colegii. Aceasta va intra în vigoare de la începutul lunii septembrie, informează cotidianul Le Figaro.
Parlamentarii francezi au votat în favoarea interzicerii telefoanelor mobile în școli și colegii, începând din septembrie 2018. Acest proiect de lege al deputaților Larem (La Republique en Marche, partidul din care face parte președintele francez) reflectă o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron, lucru confirmat de asemenea și de ministrul Educației Naționale, Jean-Michel Blanquer.
Deși legea privind „supravegherea utilizării telefoanelor mobile în școli” a fost adoptată luni, 30 iulie, o serie de deputați s-au abținut de la vot, criticând această măsură ca fiind una de „publicitate politică“, „o lege de circumstanță“, care „nu va schimba nimic“.
Astfel, legea va interzice utilizarea unui telefon mobil în timpul oricărei activități didactice din grădinițe, școli și colegii. Noua lege interzice folosirea oricărui obiect conectat (laptop, tabletă, ceas …) în școli și colegii, cu posibile excepții „în scopuri educaționale”, acest lucru fiind lăsat la latitudinea fiecărei instituții, conform regulamentelor de interior.
În cazul liceelor, fiecare instituție va avea posibilitatea, dar nu obligația, de a înregistra interdicția totală sau parțială a obiectelor mobile și a altor obiecte conexe în regulamentul lor de procedură.
Ministrul Educației, care a salutat adoptarea acestei legi, a lăudat-o ca fiind o „intrare în secolul al XXI-lea” a acestei legii care „trimite un mesaj societății franceze”, dar și pe plan internațional, cu „alte țările interesate “.
Ministrul francez intenționează să consolideze educația elevilor pentru utilizarea responsabilă a instrumentelor și resurselor digitale.
„Trebuie să oferim fiecărui tânăr posibilitatea de a construi liber, permițându-le tinerilor să se distanțeze de presiunile media și cele digitale, oferindu-le în același timp mijloacele necesare de a profita de oportunitățile oferite de noile tehnologii”, a spus Cathy Racon-Bouzon, un deputat francez, susținător al proiectului de lege.