Ce trebuie să știm despre aromaterapia pentru cei mici
Aromaterapia este o metodă terapeutică care tratează diferite afecțiuni, înlocuind produsele de sinteză din farmacii cu uleiuri esențiale. Ce trebuie să știm despre aromaterapia pentru cei mici?
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate obținute prin distilare dintr-o varietate mare de plante aromatice, flori, fructe, lemn sau rădăcini. În cazul citricelor, acestea sunt obținute prin presarea la rece a stratului „alb” al cojii acestora. Un ulei esențial natural este cel care este extras prin metode mecanice (distilare sau presare la rece). Uleiurile esențiale ce nu sunt naturale sunt extrase prin diverse metode cu solvenți chimici care anihilează efectele vindecătoare ale uleiurilor esențiale naturale.
Ce trebuie să știm despre aromaterapia pentru cei mici
Fiecare persoană, precum și fiecare ulei are o frecvență energetică specifică, măsurată în mHz. Din cauza stresului cotidian, această frecență scade considerabil în cazul adulților. De aceea simpla aplicare a unei picături de ulei esențial are efecte miraculoase, pentru că uleiurile au frecvențe foarte mari. Despre cei mici se spune că au cea mai mare frecvență energetică. Astfel, uleiurile pot de multe ori să reprezinte cantitate neglijabilă în cazul tratamentelor pentru bebeluși sau copii.
Din acest motiv, aromaterapia nu este indicată copiilor sub 3-4 ani, dar asta nu înseamnă că poate dăuna sănătății lor. În anumite cazuri, conflictele din cadrul familial sau frământările părinților îi pot afecta pe cei mici. Aceștia sunt extrem de receptivi energetic, iar în astfel de situații este recomandat tratamentul cu uleiuri esențiale. Uleiurile pot fi utilizate nu doar pe copilașul care prezintă simptomele ale unei anumite afecțiuni, ci și pe părinți.
Afecțiuni ale celor mici, ce pot fi tratate prin aromaterapie
O problemă des întâmpinată de către părinți sunt insomniile la bebeluș. Ce se întâmplă, însă, de cele mai multe ori, este că mama este preocupată de diverse probleme, iar copilul preia această energie negativă și o manifestă prin insomnii.
Uleiul de se poate aplica pe tălpile copilului, dar și pe ale mamei, în punctele reflexogene specifice. Din talpă informația ajunge cel mai repede la organele corespunzătoare. De asemenea, pentru copil ar putea fi prea puternic să inhaleze uleiul. Mama însă poate să își pună pe piept un picur de ulei, iar apoi să îl țină pe cel mic în brațe până ce acesta se calmează. De obicei nu este nevoie de mai mult de câteva minute.
Un amestec foarte îndrăgit în aromaterapie este o formulă ce îmbină molidul negru, vetrice, arborele de camfor, mușcata și tămâia. Această combinație redă încrederea în sine, calmează atacurile de panică și fricile puternice. Copiii îl folosesc înainte de teste sau de activități competitive pentru a alunga emoțiile negative și a-i ajuta să se concentreze. De asemenea, cei anxioși îl pot utiliza zilnic pentru a se detașa de presiunea socială pe care o resimt și pentru a se elibera de complexe, frustrări, temeri etc.
Pentru micii preșcolari sau elevi cu deficiențe de concentrare sunt bine venite uleiurile de lămâie și de mentă. Se recomantă câte un picur-doi din fiecare, difuzate în cameră prin intermediul unui difuzor, sau aplicate pe încheietură pentru a fi simțite în timp ce își fac temele. S-a dovedit că mirosul lămâii susține concentrarea, iar cel de mentă ajută la memorarea informațiilor.
Uleiul esențial de mentă vine în ajutor și în cazul problemelor digestive, aplicat pe abdomen pentru a reduce balonarea și senzațiile de greață. Tot menta este cea mai bună prietenă în zilele toride de vară, având un efect răcoritor foarte puternic. Un picur pe ceafă, la baza părului salvează fetițele și băiețeii cu păr lung de căldura insuportabilă.
Există un ulei pentru orice ne putem imagina. Fie că vrem să ne vindecăm de ceva sau că le folosim pur și simplu în scop profilactic, aromaterapia poate cu ușurință să înlocuiască trusa de medicamente și să aducă un plus de ambianță, căldură și înțelegere în mediul familial.