Diana Știrbu – Dezvăluirile unei mame în formă
Am luat prânzul cu Diana Știrbu și fiul său, Victor, în urmă cu două săptămâni. Am fost surprinsă de relația specială a celor doi și energia lor vibrantă.
Există oare o rețetă pentru cum să fii o mamă mereu în formă? Dacă da, este clar că Diana deține secretele acesteia.
Aflați mai multe despre Diana, fostă sportivă de performanță și absolventă a Facultății de Sport, care a făcut carieră prin intermediul antrenamentelor sportive, printre care și cele de Kangoo Jumps, pe care le-a dezvoltat în România.
La începutul lui 2018, Diana Știrbu a deschis Fit Mom Studio, dedicat femeilor însărcinate și mămicilor.
Diana Știrbu: Eu m-am pregătit extrem de mult pentru sarcină. Am rămas însărcinată după un an și ceva de încercări și îți dai seama că în momentul în care apare un bebeluș dorit nu știi ce să faci mai întâi, cum să te pregătești, unde să te mai înscrii la cursuri, dar nimic nu te pregătește pentru ceea ce te așteaptă.
Îmi amintesc că mi se tot povestea la un moment spre sfârșitul sarcinii să mă odihnesc puțin mai mult pentru că mă așteaptă o perioadă extrem de încărcată, iar eu mă gândeam: „Cât de greu poate să fie?”. Pe atunci nu știam că perioasa post-natală va fi într-adevăr una plină de provocări.
Am noroc că sunt ajutată de mama mea, care are grijă de Victor, fiul meu, două ore atunci când eu sunt la antrenamente. În rest sunt eu cu el și atât. Sunt ajutată și de soțul meu, dar el este implicat în foarte multe proiecte și de cele mai multe ori ne întâlnim seara acasă.
Toată perioada aceasta a fost un challenge pentru mine pentru că încerc să-mi mențin o prezență constantă în domeniu. Când Victor a împlinit două luni (în februarie 2018), am dechis și Fit Mom Studio, pentru că în acel moment mi s- a oferit posibilitatea de a închiria un spațiu în cadrul Palatului Universul. Am crezut atât de mult în proiectul acesta, iar lucrurile s-au legat atât de frumos, am avut parte și de susținerea familiei, sinceră să fiu nu cred că aveam curaj să fac asta fără ajutorul lor.
Eu sunt extrem de energică și cred că nu mi se potrivește concediul de maternitate de doi ani sub nicio formă, nu mi se potrivește nici rolul mamei care merge în parc. De exemplu eu și Victor nu prea facem asta. Desigur ne mai plimbăm și prin parc, dar eu și fiul meu ieșim oricum foarte des și încercăm să facem chestii drăguțe împreună. Ieșim să mâncăm, mă întâlnesc foarte mult cu cliente de-ale mele care au născut de curând și ieșim cu copiii pentru ca ei să socializeze. Nu sunt genul de mamă tradițională, le admir foarte mult pe cele care rămân acasă și le susțin, dar eu nu am starea necesară pentru aceasta. Sunt extrem de relaxată cu el și mă însoțește peste tot, inclusiv la evenimente și antrenamente.
Sunt fostă sportivă de performanță și îmi doresc foarte mult ca și el să facă sport. Având în vedere că merge cu mine la studio de la 2 luni, sper să moștenească de la mine pasiunea asta pentru mișcare.
Acum el a început să meargă de-a bușilea și în picioare și este fascinat să descopere tot ceea ce îl înconjoară. Îi place foarte tare să lovească cu jucăriile în masă și să asculte sunetele scoase de acestea. Îi plac culorile. La parterul blocului în care locuim există o galerie de artă și mergem deseori acolo. Este cel mai tânăr vizitator al galeriei. La fiecare expoziție nouă, Victor este fascinat. Am fost cu el și la Art Safari, este atras de tablouri și în camera lui există multe picturi care i-au plăcut de la bun început.
Revista Margot: Observi beneficiile pe care le au asupra lui socializarea și faptul că te însoțește peste tot?
Diana Știrbu: Da, făcând comparație cu alți copii pe care-i cunosc, se vede clar acest lucru. Însă a fost foarte greu pentru mine să îl obișnuiesc astfel. Nu-ți imaginezi ce înseamnă să ieși în fiecare zi cu un bebeluș, fără a avea niciun ajutor. Să-l îmbraci, să-i prepari mâncarea. În perioada alăptării nu au fost probleme prea mari, însă odată cu diversificarea lucrurile s-au complicat.
Revista Margot: Cum merge procesul de diversificare?
Diana Știrbu: Am noroc cu el. Am procedat în felul următor: înainte să încep diversificarea, am început să-l iau cu mine în bucătărie pentru a sta lângă mine la masă. I-am dat o linguriță în mână numai ca să vadă că ceva se petrece acolo. De fiecare dată când mâncam în bucătărie, el știa că primește acea linguriță.
Am făcut apoi un fel de combinație între autodiversificare și diversificarea clasică. Multor mămici le este frică să le dea bebelușilor bucăți de fructe sau de legume mai mari, însă m-am documentat foarte mult și mie nu mi-a fost teamă să fac asta. Am început cu bucățele cât mai mari, fierte al dente.
Înainte de a-i da piureul îi dau aceste bucățele de fructe sau legume în mână, iar el încearcă să mănânce din ele, în felul acesta copilul face legătura cromatică, dar și a formelor alimentelor.
Nu sunt de acord nici cu autodiversificarea, un bebeluș nu poate să decidă de unul singur ce legume sau fructe i se potrivesc. Ei sunt în general atrași de culori sau textură. Însă combinația dintre cele două tipuri de diversificare este extraordinară. Victor nu mi-a refuzat niciodată un piure și mănâncă foarte bine. În curând el face șapte luni și mănâncă cu noi aici la masă, știe că este masa de prânz.
Ceea ce îmi place la autodiversificare este că totul în jur se murdărește, arată dezastruos. Mi se pare că este foarte mândru că am încredere în el și-i dau să mănânce singur. Știe că poate să se descurce singur. Mi-ar plăcea să-l cresc să fie independent, să nu depindă în totalitate de noi.
Revista Margot: Care sunt proiectele tale viitoare?
Diana Știrbu: Urmează să fac o serie de ateliere cu Simona Tivadar. Totul a pornit de la câteva campanii despre diabetul gestațional, în care am fost implicată. De aceea am fost aleasă ca endorser. Am făcut niște campanii, videoclipuri online, iar sponsorii implicați au fost atât de încântați încât au hotărât să-mi ofere susținere în proiectele de conștientizare a importanței sportului în sarcină.
Voi merge alături de medicul nutriționist Simona Tivadar în București, Cluj și Timișoara. Vom avea trei proiecte destinate femeilor însărcinate. Eu mă voi ocupa de partea de sport, iar doamna Tivadar de partea de nutriție. Pe 9 iunie va avea loc primul eveniment din această serie în București.
Victor mă va însoți de asemenea și astfel va avea loc prima lui excursie în Timișoara. Sper să ne descurcăm.
La ultimul eveniment dedicat femeilor însărcinate am predat cu el în brațe. Se apropia ora lui de masă și nu mai avea răbdare. L-am luat în brațe pentru a se liniști.
Observ că multor viitoare mămici le este frică de perioada aceasta post-partum și nu știe nimeni cum o să fie. Când ele văd că exemple ale unor femei care pot fi active după naștere și fac ceea ce le place, le conferă o siguranță că viața lor poate continua ca și înainte.
Și mie îmi este foarte greu în această perioadă, să scriu un articol, să răspund.
Revista Margot: Cum te ai menținut pe perioada sarcinii?
Diana Știrbu: În timpul sarcinii am fost extrem de riguroasă și am mâncat mereu ca la carte, lucru care în perioada alăptării s-a schimbat însă. Nevoia de carbohidrați în această perioadă este extrem de mare. De asemenea nu mai pot mânca orice fel de tipuri de dulciuri. Cu toate astea am slăbit extrem de repede. Sunt și foarte activă, dar în perioada alăptării nu am putut ține o dietă. A fost singura perioadă din viața mea în care eu nu am reușit să țin o dietă. Presupun că acest fapt provine din cauza consumului caloric foarte mare.
Toată această perioadă estre extrem de copleșitoare din cauza societății în care trăim. Eu mă tot gândeam dacă să merg sau nu la cursuri, în ce măsură m-ar putea ajuta cursurile să fiu un părinte mai bun, având în vedere că în sarcină nu mi s-a părut că cele la care am participat nu m-au ajutat propriu-zis cu ceva, dar cred că trebuie să aduci propriul tău aport la lucrurile pe care le-ai învățat.
Din cauza presiunii sociale, mamele se întreabă mereu: Oare fac bine ceea ce fac? Oare alte mămici cum au făcut? Oare mă implic suficient?
Eu, de exemplu, mi-am dorit foarte tare să alăptez. Am sperat de asemenea foarte mult să nasc natural, nu am reușit. Depășisem deja termenul și rămâneam fără lichid amiotic. Am fost extrem de dezamăgită, nu aș putea să-ți explic acum de ce, pentru că faptul că am născut prin cezariană nu m-a făcut mai puțin mamă. Până la urmă, am prietene care au născut prin cezariană, altele natural, și toate s-au refăcut foarte repede. Se spune că dacă naști prin cezariană lactația se declanșează mai greu. Eu nu am avut această problemă. Am născut la termen, a fost o cezariană la cald (adică intri în travaliu, dar naști prin cezariană). Eu am intrat în travaliu, dar nu am putut naște natural așa că am făcut operația. Am alăptat până la șase luni fără probleme, dar am întâmpinat o presiune extraordinară. Toată lumea din jur are o părere despre ceea ce ar trebui să faci. O mamă ar trebui să-și urmeze propriul instinct, fără a ține cont de ceea ce i se spune în jur sau de standardele în care copilul său ar trebui să se încadreze.
De asemenea, foarte important este cum îl obișnuiești pe cel mic, încă de la o vârstă fragedă. Sunt mămici care-mi povestesc că nu pot participa la anumite evenimente pentru că bebelușul lor poate mânca doar în anumite condiții cu care a fost obișnuit (într-un anumit cadru, în prezența tabletei, pe fundalul a diverse melodii). Tot de la părinte pornesc aceste obiceiuri dăunătoare copilului.
Chiar și în cazul băiatului meu, totul este guvernat de reguli, dar de alt gen. De exemplu, în cazul nostru nu contează locul în care mâncăm, dar mâncăm mereu la aceeași oră. Stabilirea unui program și urmarea acestuia este foarte importantă pentru cei mici. Lui Victor am putut să-i fac un program după începerea diversificării. El își ghidează și somnul după mesele pe care le primește, știe clar că dacă suntem afară, ne vom mai plimba puțin după masă și așteaptă de fiecare dată să întreprindă o activitate nouă.
Atunci când mergem la studio, este foarte drăguț să văd că știe unde urmează să meargă. Cunoaște programul nostru foarte bine. Stă în cărucior o oră întreagă și este fascinat de orele de kangoo jumps. La antrenamentele gravidelor nu este atât de cuminte.
După ce o să înceapă să mănânce mai de toate, mi-ar plăcea să avem aceeași alimentație toți trei. O să încerc să revin la preparatele făcute în casă, la variante de prăjituri cât mai sănătoase. Mie oricum îmi place foarte tare să gătesc, categoriile mele de rețete de pe blog sunt foarte apreciate. Sunt și tehnician nutriționist și sunt pasionată de alimentația sănătoasă, cu care încerc să-l obișnuiesc și pe Victor.
– Revista Margot: Cum ți-a venit ideea înființării studioului Fit Mom?
– Diana Știrbu: Am urmat în Croația un curs intitulat Fit Mom Studio.
Eu merg în fiecare an la specializări în străinătate. Îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă. La unul dintre evenimentele la care am participat, am urmat un curs unde preda o tipă care era însărcinată. Mi-a plăcut atât de tare încât m-am gândit că trebuie să fac asta atunci când voi rămâne însărcinată. Am fost norocoasă și am putut face mișcare până în săptămâna a 39-a de sarcină. Mi-ar plăcea foarte mult să ajut instructorii de fitness care își doresc specializări de genul.
– Revista Margot: Cum te simți să poți să le conferi gravidelor și mamelor după naștere încrederea că pot avea mai multă grijă de ele?
– Diana Știrbu: Mi-ar plăcea să am puterea să mediatizez mai mult chestia asta.
Am un blog, care este extrem de accesat de foarte multă lume. Scriu când pot, cum pot.
Anul acesta am trei proiecte, cu trei companii mari din Europa. Fiecare eveniment este însoțit de o promovare online. Trebuie uneori să filmez în fiecare săptămână, filmări la care Victor participă și este alături de mine. Multe mămici privesc videoclipurile și probabil se gândesc cât sunt de norocoasă pentru că acest copil este atât de cuminte, dar el nu este atât de cuminte cum pare. Dar are nevoie de atenție, are nevoie de mine și e normal să fuzionăm în felul acesta. Totul este atât de natural, nu pun niciun fel de presiune asupra lui și ne simțim minunat împreună.