Parenting

Cum să gestionați creșterea unui copil, după un divorț dificil

Cum să gestionați creșterea unui copil, după un divorț dificil - RevistaMargot.ro

Oriunde există un copil într-o familie, provocările sunt la ordinea zilei. Însă atunci când cuplul decide să se despartă, iar unul dintre parteneri devine necooperant, provocările se multiplică amețitor.

Cum reușiți să creșteți un copil când aveți de-a face cu un fost partener ostil?

Acolo unde comunicarea cu partenerul este foarte dificilă sau aproape inexistentă, e necesar să apelați la ajutor extern. Este indicat să recurgeți la ajutorul cadrelor specializate.

Primul pas este medierea. Nu alegeți din prima varianta implicării tribunalului în neînțelegeri, deoarece poate duce la escaladarea conflictului.

În România, Centrul de Consiliere pentru Părinți (www.consiliere-parinti.ro) vă poate veni în ajutor în situații familiale de criză.

Concentrați-vă pe binele copilului

În loc să vă gândiți la tot ce nu merge din cauza lipsei de comunicare cu celălalt părinte, amintiți-vă că obiectivul principal este bunăstarea celui mic. Arătați-i copilului că îl iubiți, chiar dacă uneori trebuie să îl „împărțiți” cu celălalt părinte.

Chiar dacă în timpul în care este cu partenerul poate face lucruri pe care nu le acceptați, nu îi reproșați celui mic acest lucru. Creați un mediu sigur pentru copil, astfel ca el să știe că se poate baza oricând pe sprijinul dumneavoastră.

Nu răspundeți provocărilor

Atunci când celălalt caută motiv de ceartă, dar alegeți să nu răspundeți provocării, conflictul se dezamorsează. Evitați scenele de față cu cel mic și să vorbiți urât despre celălalt cu alte persoane. Chiar dacă copilul nu asistă la certuri, poate simți relația tensionată. Iar asta duce la sentimentul de nesiguranță sau chiar violență ca metodă de refulare a frustrării.

Planificați doar cu acordul celuilalt

Oricât de nedrept vi s-ar părea, e necesar să efectuați corect toți pașii cooperării. Chiar și acolo unde partenerul este necooperant. În felul acesta, îi oferiți copilului un model de comportament responsabil și corect. Iar partenerul nu are ce să vă impute, atâta vreme cât nu vă abateți de la reguli.

Evitați să puneți copilul la mijloc

E tentant să luați copilul la întrebări legat de tot ce a făcut sau a zis celălalt în lipsa voastră. Dar nu este eficient și nici folositor nici uneia dintre tabere. Copilul poate încerca să spună ce crede că v-ați dori să auziți, în ideea de a nu vă supăra. Însă asta poate duce chiar la escaladarea conflictului cu fostul partener.

Găsiți un mediu pentru a vă descărca

Când cei doi foști parteneri sunt în conflict, este necesar să difuzăm tensiunea. Nu facem asta cicălind copilul sau făcând celuilalt reproșuri pentru tot ce nu funcționează. Cel mai eficient mod de detensionare este să lucrăm la autoperfecționare.

Chiar dacă nu deținem controlul asupra lucrurilor ce ni se întâmplă, ne putem controla reacțiile. Pentru mai mult calm și echilibru, apelați la un terapeut. Sportul este de ajutor, precum și meditația.

Nu uitați niciodată să lucrați la propria dezvoltare personală. O persoană mulțumită de sine este mai încrezătoare și mai echipată să facă față provocărilor vieții.

A crește un copil împreună cu un fost soț necooperant este poate cea mai dificilă sarcină. Însă amintiți-vă că nu trebuie să faceți totul singură și apelând la sprijinul adecvat, vă puteți ușura viața.

 

 

Sursa fotografiei principale:Masterfile

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.