Diagnosticarea online întârzie confirmarea și tratarea bolii micuțului tău
Crezi că o rapidă tastare pe Internet a simptomelor micuțului tău te poate ajuta sau poate înrăutăți situația întrucât întârzii stabilirea unui diagnostic avizat?
E recunoscut faptul că Internetul este un important motor de căutare, dar multitudinea de simptome specifice mai multor boli ar putea să nu reflecte situația medicală reală.
Pe Internet, informațiile nu sunt adesea corect triate sau nu au validare științifică, spre deosebire de cele care se găsesc într-o carte de specialitate sau pe care ți le poate oferi însuși medicul.
E bine ca atunci când micuțul tău prezintă anumite simptome, tu, ca părinte să te informezi, să cauți diverse articole online, însă, neapărat, ulterior, trebuie să consulți un medic. Nu trata computerul ca un expert și nu uita că motoarele de căutare nu fac diferențieri și după frecvența simptomelor.
Simptomele pe care le prezintă copilul tău pot fi specifice mai multor boli și de aceea este indicat să ceri un sfat medical avizat pentru a evita declanșarea anumitor complicații.
În baza căutării de informații în spațiul virtual ajungi să pui un diagnostic eronat, fapt care întârzie stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament rapid pentru boala copilului.
Potrivit cotidianului britanic The Independent, Academia Americană de Pediatrie a realizat un studiu în care au fost implicați 1.385 de părinți împărțiți în trei grupuri.
Pentru primul grup- erupția cutanată și febra agravantă câteva zile erau simptomele mai multor boli eruptive; pentru al doilea grup, copilul avea boala Kawasaki, afecțiune ce poate da complicații serioase la inimă, în timp ce al treilea grup cerea sfatul unui medic, iar copilul era diagnosticat cu scarlatină.
În urma realizării acestui studiu, s-a constatat că micuții păinților din cel de-al treilea grup au fost diagnosticați corect și la timp, fără să prezinte complicații.
Și în România, organizația nonguvernamentală Asociația Pro Consumator România a realizat un studiu prin care s-a demonstrat faptul că în ultima perioadă foarte mulți părinți își tratează copilul fără să-l ducă la doctor și îi administrează tratamente necorespunzătoare, care pot agrava boala de care acesta suferă.
De aceea, fiecare părinte trebuie să fie conștient de faptul că diagnosticul corect se stabilește doar în cabinetul medical, iar pentru o documentare elaborată asupra bolii se pot consulta site-uri avizate, cele ale Facultăților de Medicină, ale instituțiilor medicale de renume sau ale publicațiilor de sănătate, unde se găsesc lucrări și articole științifice.
Așadar, nu te baza doar pe informațiile pe care le găsești online printr-o simplă tastare și nu-i administra copilului tratament fără recomandarea specialistului pentru că acest lucru poate duce la agravarea stării lui de sănătate.
Apelează la sfaturile unui medic care va stabili rapid diagnosticul și tratamentul adecvat simptomelor copilului tău.