Copilul

Bani de buzunar sau pachețel?

Bani de buzunar sau pachețel? - RevistaMargot.ro

Atunci când copilul merge la școală, pe lângă alte probleme ce trebuie rezolvate, părinții trebuie să mai rezolve și ce mănâncă cel mic atunci când este la cursuri.

În cazul în care copilul nu rămâne la after-school, părinții au de ales: bani de buzunar sau pachețel?

Care este cea mai bună variantă? Evident, răspunsul la această întrebare are în vedere, în primul rând, vârsta copilului.

Preşcolarii şi cei de vârstă primară au zilnic în ghiozdan un pacheţel pregătit de părinţi. Pe măsură ce cresc, elevii vor ca pachețelul de mâncare să fie înlocuit cu bani, bugetul fiind în funcție de veniturile fiecărei familii.

În cazul în care masa poate fi servită și la școală, părinții pot opta pentru acest gen de ofertă dar, în același timp, trebuie să se se intereseze permanent de modul în care se pregătește mâncarea, precum și de meniul zilnic.

Bani de buzunar sau pachețel? - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Avantajele pachețelului

De multe ori, cel mic este nevoit să stea la școală chiar opt ore, în funcție de programul părinților.

În multe unități de învâțământ, s-a agreat ideea apelării la firme specializate care le livrează mâncare elevilor care rămân la școală după ora prânzului.

În situația în care părinții optează pentru un pachețel de acasă, există avantajul că mâncarea este sănătoasă, iar părinții pot urmări exact ce mănâncă cel mic.

Câteva idei pentru pachețel:

Sandwich cu ou fiert și legume
Sandwich cu carne la grătar și legume ori murături
Sandwich cu ton, avocado, morcov și țelină
Sandwich cu omletă și legume

Așadar, puteți înlocui mezelurile cu o bucată de friptură de curcan preparată la grătar ori pește. Brânza topită o puteți înlocui cu brânză făcută în casă, iar pâinea – cu bucăți de ardei ori alte legume.

Nu uitați să puneți în ghiozdanul copilului și fructe.

Potrivit unui studiu făcut de unul dintre principalii importatori de produse de nutriție 100% naturale din România, într-o familie se alocă un buget lunar de aproximativ 150 de lei pentru pachetul de prânz al copiilor. În schimb, puține mame verifică dacă produsele alese au coloranți, sulfiți, conservanți.

Atenție, mulți părinți fac greșeli atunci când pregătesc pachetul copilului pentru școală.

Nu oferiți copilului merdenele, covrigi ori sandwich-uri cu mezeluri.

Aceste alimente sunt dăunătoare și conduc, de multe ori, la obezitate. Diferența de preț între o gustare clasică și una naturală nu este mare, însă calitatea produselor poate fi cu totul alta.

În România, spre deosebire de alte țări, sunt puține școli unde cadrele didactice verifică ce mănâncă elevii.

Acest lucru se întâmplă frecvent în Canada ori Marea Britanie – când sunt la școală, copiii nu au voie să mănânce mâncare procesată sau dulciuri.

Psihologii reamintesc că părinții sunt cel mai bun exemplu pentru un copil. Tocmai de aceea, este foarte important ca toată familia să mănânce sănătos, iar cel mic să aibă chiar o tradiție pentru mâncarea sănătoasă.

Bani de buzunar sau pachețel? - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Când este pregătit un copil să primească bani de la părinți

Specialiștii consideră că un copil este pregătit să gestioneze banii de buzunar atunci când înţelege că aceştia sunt folosiţi pentru a cumpăra ceva.

Totodată, puteți să îi oferiți copilului bani doar atunci când el este conștient de cât anume cheltuieste: dacă îşi consumă toţi banii într-o zi, nu va mai avea alții până în momentul în care va primi o altă sumă de la părinți.

Potrivit studiilor realizate, cei mai mulți părinti le dau bani de buzunar copiilor în jurul vârstei de 6-7 ani, dar nu există reguli general valabile.

Pe măsură ce cresc, copiii consideră că pachețelul de acasă nu este cea mai bună variantă pentru ei. Mai mult decât atât, în jurul vârstei de 10-14 ani, apar și competițiile între elevi referitoare la banii pe care îi primesc de la părinți, aceasta fiind etapa în care mulți dintre ei acumulează frustrări.

Avantajele și dezavantajele banilor de buzunar

Atunci când un copil este capabil să gestioneze cheltuielile, el ar putea primi bani de buzunar de la părinți. Aceasta este o formă foarte bună de a-l responsabiliza.

Totuși, psihologii atrag atenția că părinții trebuie să manifeste în primul rând răbdare și înțelegere și să îl învețe pe copil cum să cheltuiască banii într-un mod corect.

„Nu îi dau bani, pentru că își cumpără multe prostii” – de multe ori părinții gândesc în acest mod. Tot psihologii spun că acest gen de abordare este greșit pentru că banii ar trebui să fie o modalitate foarte bună de a-i dezvolta copilului abilităţile de management. Este important ca micuțul să învețe din greșeli, până la urmă nu este o tragedie ca a cheltuit toți banii primiți într-o singură zi. Aceasta ar trebui să fie o lecție prin care copilul să învețe să gestioneze banii mai eficient.

Este adevărat, pentru părinți e uneori mai comod să le dea bani copilului decât să le pregătească un pachețel, dar există riscul ca aceasta să mânânce alimente dăunătoare – sandwich-uri greșit preparate, cartofi prăjiti ori dulciuri în exces.

Din păcate, studiile arată că peste 80 la sută dintre copiii care primesc bani, îi cheltuiesc pe alimente de tip fast-food, care sunt complet nesănătoase.

Cum stabilim suma pe care o dăm copilului

Suma pe care intenționați să o oferiți copilului trebuie să țină cont de vârsta lui, dar și de nivelul său de dezvoltare. În primul rând, e necesar să vă asigurați că el va fi capabil să cumpere ceea ce trebuie, adică o gustare sănătoasă pe care să o mănânce la prânz.

Atunci când vă decideți să înlocuiți pachețelul de la școală cu bani de buzunar, ar trebui să țineți cont de anumite aspecte:

Comunicați permanent cu copilul și explicați-i în mod clar să folosească acești bani pentru a cumpăra alimente.

Explicați-i cât de important este să mănânce sănătos și sugerați-i ce ar trebui să cumpere.

Nu creşteţi cu rapiditate suma pe care le-o acordaţi. Copiii trebuie să înveţe să trăiască în anumite limite.

Copilul trebuie să primească bancnote mici, astfel ei pot cheltui mai echilibrat.

Nu e nevoie să le dați zilnic bani copiilor, ci puteți să îi responsabilizați, oferindu-le bani pentru două-trei zile sau chiar o săptămână.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.