Bebe

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

Irina Smaranda este terapeut si fondator Thai Bodywork Bucharest, instructor certificat de masaj tradițional Thai si Yoga tradițională Thai. Ea este de asemenea partener afiliat al „Thai Massage School of Chiang Mai, Thailand”.

Aceasta a binevoit să împărtășească mămicilor din experiența sa.

Primul articol despre masajul bebelușilor a făcut referire la importanța acestui ritual în dezvoltarea armonioasă a copilului din diferite perspective.

În cadrul acestui articol revin cu câteva sugestii privind pașii ce trebuie urmați în ritualul masajului, de care vă puteți bucura alături de copiii voștri – sugari, bebeluși, preșcolari.

Voi aminti două tipuri de masaj: cel clasic, cu ulei și masajul thai.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Pentru masajul cu ulei aveți nevoie de:

• un ambient cât mai relaxant – fie în liniște, fie cu muzică relaxantă în surdină;

• o temperatură adecvată – cea recomandată este de 24-25 de grade Celsius;

• o suprafață stabilă – pe o masă de exemplu, pe un pat sau pe o salteluță întinsă pe jos. Important este să fie folosite așternuturi curate și să suprafața folosită fie suficient de moale. Părintele trebuie să stea și el confortabil, așadar aveți în vedere unde vă este mai ușor să vă desfășurați;

• ulei de masaj – un ulei pur, natural, presat la rece. Cele mai indicate și accesibile sunt cele din sâmburi de struguri și cele de migdale.

Persoana care va oferi masajul trebuie să fie sănătoasă. Să aibă o stare psihică și emoțională echilibrată și pozitivă. Să nu poarte bijuterii la mâini. Unghiile să fie tăiate. Să fie proaspăt spălată. Să evite parfumuri puternice. Să fie pregătită să transmită dragoste și energie pozitivă bebelușului și să aibă dispoziția de a parcurge următorii pași cu multă răbdare și compasiune.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Primul Pas – Conectarea

Bebelușul este dezbrăcat și este întins pe spate.

Puneți doar câteva picături de ulei în mâinile voastre și după ce l-ați încălzit în palme, luați un prim contact cu pielea bebelușului preț de câteva secunde.

Mențineți un contact vizual „profund” și adăugați câteva vorbe și sunete alintătoare bebelușului.

După ce ați obținut un „accept” din partea bebeului, puteți începe.

 

v - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Pasul doi – Membrele inferioare

Ungeți talpa bebelușului și folosindu-vă degetul mare alunecați cu presiune pe talpă, de la călcâi spre vârful degetelor.

Folosindu-vă de police, desenați prin alunecare circulară pe toată suprafața tălpii și apoi cu presiune ușoară masați fiecare deget pentru a stimula terminațiile nervoase (nu trageți de încheieturile degetelor).

Folosind mișcări circulare masați încheietura gleznei, apoi masați cu aceleași mișcări de la gleznă până la zona inghinală.

Puteți relua acest traseu de câteva ori și încheiați masajul picioarelor printr-o alunecare de la coapsă până la gleznă, frământând întreaga zonă cu mișcări rotative, „ca și cum ați stoarce un prosop”.

Folosiți presiune ușoară și menținând contactul vizual, observați care dintre tehnici îi plac sau îi displac beblușului pentru a le relua sau pentru a le evita.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Pasul trei – Membrele superioare

Parcurgeți aceeași pași ca în cazul membrele inferioare.

După ce ați pus câteva picături de ulei în palmă, ungeți palma bebelușului, apoi susținându-i încheietura mâinii cu una dintre mâinele voastre. Masați cu cealaltă prin aluncare de la baza palmei până la baza degetelor.

Folosiți presiune desenând linii drepte cu degetul mare, apoi cercuri pe întreaga suprafață a palmei.

Degetele de la mână vor fi masate și ele alunecând cu presiune de la baza până la vârful fiecărui deget în parte.

Masați circular încheietura mâinii și apoi folosind aceleași tehnici de alunecare prin presiune aplicată cu degetul mare în linii drepte și circulare treceți la masajul întregului braț de la încheietura mâinii până la încheietura umărului.

Încheiați masajul acestui segment cu alunecări prin răsucire folosidu-vă de ambele mâini, cum am spus anterior  „ca și cum ați stoarce un prosop”.

Apoi parcurgeți aceeași pași la celălalt membru superior.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Pasul patru – Masajul pectoral

Prin mișcări suave de alunecare în sens circular masați articulația umerilor.

Apoi din centrul pieptului alunecați cu mâinile cu o fermitate delicată până în părțile laterale ale trunchiului.

Puteți desena și forma unei inimioare prin mișcări gentile pornind de la baza sternului urcând spre umeri și apoi revenind la punctul de plecare.

Repetați fiecare tehnică în parte de câte ori simțiți că este nevoie.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Pasul cinci – Masajul abdominal

Plasați mâna pe abdomenul bebelușului cu degetele îndreptate în direcția capului.

Fără să aplicați niciun fel de presiune alunceați circular în sensul acelor de ceasornic pornind imediat de sub baza sternului (osul pieptului), coborând spre dreapta și urcând dinspre stânga pentru a ajunge la punctul inițial de plecare.

Reluați această tehnică de câteva ori.

Evitați zona ombilicului la sugari și bebeluși întrucât este o zonă sensibilă.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Pasul șase – Masajul facial

Cu vârful degetului arătător folosind o presiune ușoară, masați mai întâi fruntea prin alunecări suave din centrul frunții spre tâmple repetând de câteva ori mișcarea.

Apoi alunecați cu aceleași degete înspre bărbia bebelușului de câteva ori.

Dinspre bărbie urcați spre pomeți și masați cu mișcări circulare obrajii.

Încheiați acest pas cu un masaj capilar, fără să aplicați presiune, folosiți vârfurile degetelor ca și cum ați „șampona” întreaga suprafață a capului.

Masajul bebelușilor și copiilor mici – Modalități și tehnici - RevistaMargot.ro

sursa foto: Shutterstock

Pasul șapte – Masajul spatelui

Întoarceți bebelușul cu fața în jos, așezat întins pe burtă și susținându-se pe antebrațe.

În cazul sugarilor, îi puteți susține pe unul din brațele voastre, așezați fiind într-o poziție confortabilă.

Folosindu-vă de vârful degetelor desenați cercuri pornind de la nivelul umerilor și coborând spre zona șezutului. Fie simultan pe ambele părți ale spatelui, de-o parte și de alta a coloanei vertebrale, fie mai întâi pe partea stângă și apoi pe cea dreaptă.

Reveniți cu aceeași tehnică la punctul de plecare și repetați de câte ori considerați că este nevoie.

Apoi, parcurgând același traseu, folosiți vârfurile degetului arătător și mijlociu, alunecați cu o ușoară presiune de-o parte și de altă a colonei și urcați înapoi.

Nu aplicați niciodată presiune pe coloana vertebrală.

Prin mișcări circulare puteți masa omoplații, iar apoi mușchii fesieri.

Pasul opt – Încheierea

Pentru a încheia ritualul puteți aluneca cu palma deschisă, fără a aplica presiune, pe întreaga parte dorsală, de la baza gâtului până jos la tălpi.

După câteva astfel de repetiții, încetinind gradual desprindeți-vă suav de corpul bebelușului vostru printr-o mângâiere ce îi transmite toată dragostea voastră profundă și intenția de a sedimenta magia acestui moment petrecut împreună.

Thai Masaj pentru bebeluși și copii mici

Un mare plus al masajului thailandez îl reprezintă faptul că el se desfășoară alături de cel care primește masajul, complet sau parțial îmbrăcat. Așadar în cazul copiilor, practic puteți să le oferiți un mic răsfăț oriunde v-ați afla, dacă dispoziția bebelușului vă permite.

Masajul thai este caracterizat de proceduri de acupresură cu degetele, presarea diferitelor grupe de mușchi cu palma, mobilizări ale articulațiilor și elongații de tip stretching.

Secvențialitatea practic poate fi urmărită aidoma masajului cu ulei, doar tehnicile se vor rezuma la presopunctură, frământare și comprimare în locul tehnicilor de efloraj și fricțiune prevalente în masajul cu ulei.

Masajul thai este o terapie holistică orientală și ea presupune conectarea cu energia vitală și abordarea meridianelor energetice în scopul armonizării și echilibrării sănătății prin abilitățile și cunoștințele unui terapeut instruit și experimentat în acest tip de terapie.

Cu toate acestea, prin iubirea necondiționată pe care un părinte o are față de copilul lui, el este ghidat și instruit prin inspirația cosmică și are capacitatea implicită de a oferi un masaj thai excelent unui suflet îndrăgit.

Aspecte importante de reținut și de avut în vedere atunci când vreți să oferiți un masaj copilului

Cel mai potrivit moment de răsfățare cu masaj este imediat după baie, bebelușul trebuie să fie sănătos și să aibă dispoziția necesară pentru a se relaxa.

Dacă bebelușul este agitat și este evident disconfortat de un simpton fizic sau fiziologic, nu începeți masajul, așteptați până s-a calmat și este pregătit să primească această îngrijire. În cazul sugarilor, începeți din a șasea săptămână de viață.

Observați și respectați dorința bebelușului de a întrerupe masajul dacă intervine o durere fizică sau de a schimba secvențialitatea în cazul în care dorește să se întoarcă din poziție ventrală în poziție dorsală spre exemplu.

Atât ținerea bebelușului în brațe în timpul masajului, cât și susținerea și sprijinirea fermă a diferitelor părți ale corpului său sunt aspecte cheie în reconfortarea și relaxarea lui, deoarece aceste susțineri dau senzația de protejare, îngrijire și ocrotire.

Bucurați-vă de intimitatea și profunzimea la care vă invită ritualul masajului și faceți ca această practică să vă servească zilnic și să vă alinte cu relaxare, momente pline de dragoste și atingere vindecătoare.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.