Copilul

Sporturi ce cresc stima de sine a unei fetițe

Sporturi ce cresc stima de sine a unei fetițe - RevistaMargot.ro

Unul dintre cele mai importante cadouri pe care părinții ar trebui să le ofere copiilor este încrederea în forțele proprii. Cum reușim acest lucru? Oferindu-le siguranță. Ajutându-i să își depășească fricile. Lăsându-i să mai și greșească. Practicând împreună diverse activități, inclusiv unele sporturi cu rol important în creșterea încrederii în sine.

Potrivit studiilor, copiii care care au o stimă de sine crescută, tratează cu mai mare ușurință conflictele, rezistă mult mai ușor presiunilor cu care se confruntă, zâmbesc mai mult și sunt mult mai optimiști decât cei care au o stimă redusă de sine. Dacă un copil nu are încredere în el, atunci acest lucru ar trebui să fie un motiv foarte întemeiat de îngrijorare pentru părinții lui.

Cuvinte ca: „Nu ești bun de nimic!”, ” Nu ești în stare să faci nimic bun”! ar trebui să fie interzise din vocabularul părinților. Un copil care nu are încredere în el este un copil frustrat și anxios, retras sau deprimat. Forma lui de răspuns la diferitele provocări care ar putea să apară este negativismul: „Nu pot să fac asta”!

Stima de sine reprezintă capacitatea unui om de a se prețui pe sine si de a-și trata propria persoană cu demnitate, iubire și realism.

Ce trebuie făcut atunci când avem un copil cu o stimă scăzută de sine?

Psihologii spun că, în general, copiii trebuie ajutați să își formeze o părere sănătoasă despre ei. Estenevoie să fie încurajați tot timpul. Există mai multe modalități prin care părinții ar putea să crească stima de sine a copiilor. De exemplu, să îi puneți în situații sociale necunoscute și să îl lăsați să se descurce singuri. Să îi implicați în activitățile de acasă. Să le apreciați ideile și reușitele. Să îi lăsați să facă și anumite erori, pentru a le corecta împreună. Să îi ascultați. Să întreprindeți diferite activități,

Sportul este o metodă foarte eficientă de a crește stima de sine a unui copil

Cum reușește sportul să contribuie la creșterea stimei de sine?

Orice activitate sportivă implică dezvoltarea armonioasă a corpului, conferă putere, energie, armonie și eleganță.

Prin sport, fiecare persoană (inclusiv un copil) se simte bine, iar acest lucru contribuie, evident, la creșterea stimei de sine.

De asemenea, sportul cere o anumita ținută – spatele drept, privirea în față, atitudine potrivită.

O anumita conduită – echipament curat și îngrijit.

Multă energie – pentru depăsirea obstacolelor si atingerea obiectivului.

Toate acestea contribuie în mod direct la creșterea încrederii și a stimei de sine. Totodată, sportul este un mod prin care cel care îl practică devine conștient de valoarea pe care o are.

Ce spun studiile despre legătura dintre sport și stima de sine

Oamenii de știință au demonstrat că sportul și alte activități fizice contribuie la dezvoltarea unei imagini pozitive a celui sau celei care le practică. Astfel, potrivit unui studiu realizat de specialiștii canadieni, s-a demonstrat că elevii de gimnaziu care practică un sport au un nivel de încredere în sine considerabil mai ridicat decât cei care nu practică nicio formă de mișcare.

Totodată, în urma unui studiu efectuat în Elvetia s-a constatat că adolescentii care au participat la cluburile sportive au avut o mai buna dispozitie. S-au integrat mai bine din punct de vedere social. Au avut scoruri mai mici la testele de anxietate și o perceptie de sine mai bună.

Studii similare au fost făcute și în țările din America Latină, iar rezultatele au fost asemănătoare: elevii foarte activi din punct de vedere sportiv sunt mult mai încrezători, reușesc mai ușor și au o stimă de sine mai ridicată decât cei care, în mod normal, nu practică vreun sport sau vreo altă activitate fizică.

Tot studiile arată care sunt sporturile care determină în mod direct creșterea încrederii în sine: voleiul, baschetul, atlestimul și fotbalul.

Fetițele, mai afectate de scăderea încrederii în sine decât băieții

În general, fetițele sunt mai afectate de scăderea încrederii în sine comparativ cu băieții și, tocmai de aceea, dacă aveți o fetiță neîncrezătoare în forțele proprii, ar trebui să acționați din timp.

Pe lângă dezvoltarea emoțională și afectivă, încercați practicarea unui sport. Pe lângă un corp sănătos va primi și o mai mare încredere în propriile forțe, lucru care o va ajuta foarte mult.

Vă prezentăm mai jos trei sporturi care au o contribuție importantă la creșterea încrederii în sine, în rândul fetițelor.

Sporturi ce cresc stima de sine a unei fetițe - RevistaMargot.ro

sursa foto: volleyz.com

Voleiul

Este un sport ideal pentru fetițe, care pot învăța să devină mai serioase, să își ierarhizeze nevoile, să își stabilească mai clar prioritățile în viață și să devină mult mai responsabile.

Voleiul are o serie de beneficii, printre care: ajută la dezvoltarea spiritului de echipă, contribuie la creșterea în înălțime, la dezvoltarea musculaturii, la tonifierea și elasticitatea acesteia,. De asemenea, este un sport care dezvoltă capacitatea de oxigenare a organismului. Voleiul ajută, totodată, la dezvoltarea fizică și mentală a copilului.

Sporturi ce cresc stima de sine a unei fetițe - travelandbeauty.ro

sursa foto: the cosmethics.com

Atletismul

Este unul dintre cele mai populare sporturi din lumea întreagă, fie că este practicat în aer liber ori în sala de sport. Dacă încurajați fetița să practice atletismul, îi oferiți șansa de a învăța să depășească obstacole, să sară în lungime sau să învețe să alerge cât mai corect.

Prin atletism, corpul fetițelor se dezvoltă armonios, fără deficiențe de postură (cifoze, lordoze, scolioze, etc.) . De asemenea, își întăresc imunitatea organismului. Totodată, antrenamentul din atletism îi educă pe copii, îi invață să lucreze atât individual, cât și în echipă și le formează un caracter de învingător.

Sporturi ce cresc stima de sine a unei fetițe - RevistaMargot.ro

sursa foto: creatingvintagecharm.blogspot.be

Baletul

Baletul ajută fetițele să fie mai încrezătoare în ele, să deprindă echilibrul în mișcări, să se concentreze mai bine și să fie mai energice.

Este o formă de a învinge timiditatea, dar și tracul sau frica de a dansa ori de a se prezenta în fața publicului.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.