Greșeli comune ale părinților în creșterea copilului
Nu există copil perfect, așa cum nu există nici părinți perfecți. Toți facem greșeli, chiar dacă nu conștientizăm mereu acest lucru. Atunci când apare pe lume un copil, părinții trebuie să dea dovadă de răbdare și înțelepciune în creșterea și educarea celui mic.
Psihologii recomandă părinților să se pună în pielea copilului. În acest fel, îl va înțelege mai bine și va lua decizii mai bune în privința lui. De cele mai multe ori, părinții se simt stresați sau obosiți și nu au dispoziția necesară pentru a-l înțelege pe copil. Mulți părinți își tratează copiii așa cum au fost tratați ei când erau mici, dar această metodă nu este neapărat una foarte bună.
De altfel, părinții care sunt conștienți că fac multe greșeli în creșeterea și educarea copiilor lor pot apela la consiliera parentală, este un serviciu gratuit oferit de organizatia ”Salvați copiii” în centrele de consiliere parentală din 5 orașe din țară: București, Iași, Timișoara, Suceava și Târgu Mureș.
Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții?
Părinții fericiți au și cresc copii fericiți. Psihologii spun că este important să ne dăm seama când și unde greșim și – pe cât posibil – să reușim corectarea acestor greșeli. De cele mai multe ori, greșelile părinților față de copii au efecte negative asupra micuților
1. Nu pedepsiți copilul în momente de furie!
Înainte de a reacționa față de copil, gândiți-vă că aveți în față o persoană mică, dar și neajutorată. Nu trebuie să abuzați de acest lucru și să vă vărsați furia pe copil. De cele mai multe ori, părinții își găsesc explicații pentru comportamentul lor: stres la serviciu, lipsa banilor, oboseală – iar toate acestea îi fac să își piardă cumpătul la cea mai mică greșeală a copilului. Când această situție persistă, cel mic are de suferit pentru că se simte trist ori chiar furios, ca un răspuns la stările de furie ale părintelui.
2. Nu fiți violenți cu cei mici!
Indiferent ce lucru rău ar fi făcut, niciun copil nu trebuie lovit. Violența îl face să se simtă neputincios și îl înspăimântă. Acest tip de pedeapsă va avea efecte negative asupra dezvoltării sale ca adult. Psihologii atrag atenția că violența fizică atrage după sine resentimente și ostilitate. De asemenea, nu jigniți copilul, folosind cuvinte dure la adresa lui. Violența verbală nu impune respect. Din contră, cel mic se va simți jignit, umilit, frustrat, iar acest lucru va contribui la scăderea încrederii în sine.
3. Nu observați doar defecte copilului!
Lăudați-l de fiecare dată pe cel mic atunci când face un lucru bun sau are un comportament care vă mulțumește. În acest fel îi veți da încredere, iar copilul se va simți respectat și apreciat. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, el va considera că singurul mod de a obține atenția adulților este să aibă un comportament urât.
4. Lăudaţi copilul când face lucruri bune!
Atunci când un copil se comportă frumos şi face lucruri bune, el trebuie lăudat. Unii părinţi cred că este normal ca cel mic să se comporte în acest fel şi nu le mai arată copilului cât de mult este apreciat pentru ceea ce face corect. Încercaţi să nu transmiteţi laude exagerate, ci puneţi accent foarte mult pe eforturile lui.
Psihologii spun că un anume tip de laudă face minuni pe termen lung: „Bravo, ai reuşit pentru că te-ai străduit foarte mult!”. Acest mesaj îl ajută pe copil să înţeleagă faptul că, pentru a reuşi, trebuie să nu renunţe şi să se străduiască permanent. Pe de altă parte, experţii susţin că laudele excesive îl fac pe copil să ceară aprobarea părinţilor la orice acţiune pe care o face. Acest comportament îl va face să fie incapabili să ia decizii.
5. Arătaţi copilului că îl iubiţi
Orice copil are nevoie nu numai de mâncare, îmbrăcăminte ori jucării, ci şi de dragoste. Sufletul copilului se hrăneşte cu iubirea primită de la părinţi. Psihologii atrag atenţia părinţilor că este foarte important să îşi arate afecţiunea, dragostea faţă de cel mic – acest lucru sporind încrederea în cel mic. Un copil iubit este un copil fericit. Afecţiunea arătată de părinţi în primii ani de viaţă îl va ajuta pe micuţ să dezvolte legături stabile cu părinţii.
Studiile arată că sunt mulţi copii care au impresia că părinţii îi iubesc în funcţie de reuşitele lor şi de felul în care ei se comportă. Acest lucru este foarte dăunător pentru dezvoltarea micuţilor: ei consideră că sunt acceptaţi numai în mod condiţionat şi ajung să se accepte pe ei înşisi în mod condiţionat. A nu-i arăta copilul că îl iubiţi înseamă să îl învăţaţi pe cel mic să nu cunoască emoţiile şi să nu le exprime.
6. Nu fiţi prea protectivi cu copilul!
Una dintre cele mai frecvente greşeli ale părinţilor este super-protectivitatea. Un copil care nu ştie de mic să îşi rezolve problemele va deveni un adult imatur, care va aştepta în permanenţă ajutor de la ceilaţi. Acest lucru îi va conferi un sentiment de inferioritate. Copilul trebuie stimulat să mânănce singur, să se îmbrace singur şi să rezolve alte probleme, în funcţie de abilităţile vârstei pe care o are.
7. Nu vă neglijaţi!
Multe mame fac greşeala de a dedica tot timpul copiilor si nu mai au timp pentru ele. O programare la cosmetică sau la coafor este un lux atunci cand apare un copil, dar întotdeauna o mamă organizată va găsi timp şi pentru ea. Faceţi o strategie clară, cum ar fi să încercaţi să intraţi într-o rutină a treburilor zilnice (pe care trebuie să o respectaţi cu stricteţe) sau să îi faceţi copilului un program, astfel încât să folosiţi eficient timpul avut la dispoziţie.
8. Fiţi în permanenţă dispobili pentru copil!
De cele mai multe ori, părinţii sunt foarte ocupaţi cu serviciul sau cu treburile casnice, însă copilul trebuie să aibă un rol important în familie. Trebuie să fiţi disponibil pentru el, iar acest lucru nu înseamnă numai să mergeţi cu el la şcoală, gradiniţă sau la alte activităţi extra-şcolare. Trebuie să comunicaţi cu el, să fiţi deschişi la toate problemele ori frământările pe care le are, să vă jucaţi împreună, să petreceţi timp de calitate. Doar în acest fel îl veţi ajuta să crească şi să se dezvolte sănătos!