Alternative la pedepse
Atunci când un copil greșește, foarte mulți părinți recurg la pedepse. Fiecare părinte ar trebui să fie conștient că are datoria de a educa copilul, astfel încât acesta să devină un om de valoare, crescut și educat pe baza unor principii corecte și sănătoase. Copilul ar trebui, încă de mic, să facă diferența între bine și rău și să respecte anumite reguli și conduite, iar învățarea acestora este datoria exclusivă a părinților.
Cum îi educăm pe copii? Care sunt cele mai bune metode de a le atrage atenţia atunci când greşesc? Psihologii spun că răspunsul la aceste întrebări depinde de copil. Sunt copiii care reacționează imediat atunci când părintele ridică vocea sau își arată supărarea față de ceea ce micuțul a făcut. Alți copii își schimbă comportamentul doar în urma unor sancțiuni, menite să îi disciplineze.
De obicei, părinții nu conștientizează că abuzează de poziția de putere pe care o au în fața celor mici și le este la îndemână să îi pedepsească. Mulți părinți sunt convinși că aceste practici sunt corecte (fiind aplicate de generațiile anterioare), însă pedeapsa este o metodă ineficientă de a-i arăta copilului că greșește. Psihologii spun că, de cele mai multe ori, pedepsirea copiilor le aduce acestora o senzație de umilință.
De ce nu este indicată pedeapsa
Alfie Kohn, specialistul care a revoluționat ideile privind educația copilului, consideră că pedeapsa nu elimină comportamentul nedorit al copilului, din contră – aceste două situații se completează una pe alta. În volumul Parenting necondiționat, Kohn le explică părinților că atunci când îl pedepsesc pe cel mic, îi fac acestuia ceva neplăcut. Specialistul în parenting atrage atenția că, în acest fel, părinții vor să îl facă pe copil să sufere, cu scopul de a-l învăța o lecție. În realitate, însă, copilul învață că problemele se rezolvă făcându-i pe alții să sufere.
Dacă vă număraţi printre părinţii care folosesc pedeapsa ca mijloc de educare a copilului, trebuie să alegeţi o formă corectă şi eficientă de pedepsire a celui mic. Retragerea unor privilegii este o formă foarte bună de a-i atrage atenţia unui copil care greşeşte. De exemplu, îi puteti spune: „Nu ai voie să te joci la calculator pentru că nu ai învăţat poezia pentru serbare!”
Cele mai dăunătoare sunt pedepsele care presupun introducerea unei suferinţe fizice sau psihice, care îi fac mai mult rău decât bine copilului. În România, educația prin bătaie este implementată în conștiința multor dintre părinți și, din păcate, această idee pare să fi fost fost transmisă de la o generație la alta. Potrivit unui studiu realizat de „Salvati Copiii”, în 2015, 63 % dintre părinți apelau la bătaie pentru a-i educa pe copii. Psihologii atrag atenţia că atât violenţa fizică, cât şi cea verbală nu funcţionează, iar copilul nu va deveni unul mai bun, ci unul mult mai agresiv.
Psihologii atrag atenția asupra efectelor negative pe care le generează pedeapsa, ca formă de educare a celor mici:
Frustrarea – copilul nu are controlul asupra situației, nu știe exact la ce să se aștepte atunci când este pedepsit.
Eficiența – pe măsură ce copilul crește, pedepsele își pierd din eficiență, pentru că anumite amenințări ale părinților nu mai au efect.
Abuzul de putere – copilul nu reține, întotdeauna, de ce a fost pedepsit, însă înțelege mai clar că cel mai puternic și autoritar se impune ușor și stabilește regulile. Când va deveni adult, va face același lucru altora, pentru că a învățat de mic că cel mai puternic are întotdeauna dreptate
Relația părinte – copil se deteriorează – Un părinte care pedepsește copilul nu va fi perceput de cel mic ca fiind un părinte iubitor, iar acest lucru duce la frustrări. Dragostea și iubirea părintească sunt elementele esențiale pentru buna dezvoltare și sănătate a copilului.
Cu ce înlocuim pedeapsa
Mulți părinți sunt conștienți că pedeapsa nu este cea mai potrivită formă de a-i arăta copilului că greșește. Foarte multe mame regretă că își lovesc copii și pun această faptă pe seama oboselii, stresului sau a lipsei răbdării. Totuși, ce ar trebui să facă părinții pentru a-l educa corect pe copil? Psihologii au câteva sugestii:
Nu acționa la primul impuls!
Este o sugestie de care ar trebui să țină cont orice părinte atunci când este foarte nervos. Un părinte furios poate acționa pripit și tocmai de aceea se recomandă o mică pauză: o scurtă ieșire afară și apoi o discuție cu copilul după câteva minute, când lucrurile s-au mai linișitit, iar părintele s-a calmat.
Nu apelați la impunerea unor ordine
De multe ori, copilul nu reacționează foarte bine la lucruri impuse. În acest caz, părinții ar trebui să îi ofere celui mic alternative. De exemplu, îi puteți spune copilului: „Vrei să îți faci temele acum sau după ce mergem în parc?” în loc de „Trebuie să îți faci temele!”. În acest fel, cel mic va fi pus în fața unei decizii și, indiferent de hotărârea pe care o va lua, se va simți important. Pentru el, cel mai important lucru este momentul în care își va face temele. În cazul părintelui, scopul real este efectuarea temelor.
Acțiunea trebuie să primeze, nu cuvintele!
Cei mai mulți copii știu să imite foarte bine comportamentul pe care îl văd la persoanele din jur. Tocmai de aceea, părinții ar trebui să nu uite că sunt, în permanență, exemple pentru copil. Dacă vă doriți un copil ordonat, trebuie să fiţi un părinte ordonat. Păstraţi-vă lucrurile în ordine şi explicati-i copilului de ce este necesar acest lucru.
Stabileşte reguli clare pentru copil
Fiecare copil trebuie să înţeleagă foarte clar unde, când şi de ce greşește. Tocmai de aceea, părinţii trebuie să îi explice copilului care sunt regulile pe care ar trebui să le respecte, ce trebuie făcut şi ce nu. Copilul trebuie să privească pedeapsa ca pe o consecinţă naturală a încălcării unor reguli. De asemenea, el ar trebui să ştie dinainte care este pedeapsa pe care o va primi în cazul în care nu va respecta această regulă.