Camere de supraveghere în grădiniţe?
Deşi în trecutul nu foarte îndepărtat erau apanajul unor instituţii de înaltă securitate, în prezent, camerele video de supraveghere au devenit accesorii destul de obişnuite în spaţiile de joacă sau de odihnă ale copiilor de numai câţiva anişori.
Iniţial, cele care au promovat această tendinţă au fost grădiniţele particulare, din dorinţa de a câştiga încrederea părinţilor, având în vedere că acuzaţiile de abuz sau de comportamente nepotrivite împotriva personalului din aceste instituţii s-au înmulţit de la un an la altul.
Această practică a prins foarte bine la părinţii mai grijulii din fire, iar existenţa unui sistem de supraveghere a devenit, în nenumărate cazuri, un criteriu de bază în selectarea grădiniţei celei mai potrivite.
Ce înseamnă supraveghere video la „grădi”
Grădiniţele care deţin un sistem de supraveghere video au, de regulă, camere video instalate la intrarea în clădire, cât şi în mai toate încăperile destinate micuţilor: în camerele de activităţi, în dormitoare, în bucătărie, în sala de sport etc. Ceea ce apare pe camere poate fi vizualizat şi online de către părinţi, direct de pe calculatorul personal sau chiar de pe un telefon mobil mai performant, prin instalarea unui program special.
Conectarea se face pe bază unui user şi a unei parole, personalizate pentru fiecare părinte în parte. În funcţie de regulile fiecărei grădiniţe, accesul la imaginile de pe camere este gratuit sau contracost (se percepe o taxă iniţială, urrmată apoi de una lunară). De asemenea, unele grădiniţe oferă posibilitatea de a primi acces la acele camere video considerate de interes de către părinţi. Cel mai adesea, imaginile sunt fără sunet.
Avantajele unui astfel de sistem
1. În primul rând, oferă un plus de siguranţă deoarece:
– Conducerea grădiniţelor are posibilitatea să supravegheze atât procesul educaţional, cât şi modul de îngrijire a copiilor; astfel pot fi observate punctele slabe, lipsurile, lucruri care se cer a fi corectate;
– Este o modalitate eficientă de protecţie împotriva răpirii sau rătăcirii copiilor;
– Pe camere se poate observa când un copil se află în pericol şi astfel se poate interveni din timp pentru prevenirea unor incidente sau răniri accidentale;
– Arhiva video aduce foarte multe informaţii utile atunci când a avut loc un fapt ce se impune a fi investigat.
2. Îi ajută pe părinţi şi pe copii să se obişnuiască să fie despărţiţi peste zi şi să aibă mai puţine anxietăţi din această cauză pentru că:
– Părinţii se pot conecta la sistemul video oricând în timpul programului grădiniţei şi de oriunde;
– Părinţii văd în timp real ce fac copiii lor şi cât de bine sunt îngrijiţi;
– Aceștia sunt mai liniştiţi şi au mai puţine temeri că micuţului lor i s-ar putea întâmpla ceva;
– Dorul de copil este atenuat dacă părinţii îl pot privi pe micuţ atunci când simt nevoia;
– La rândul lor, copiii ştiu că sunt supravegheaţi şi văzuţi de părinţi, ceea ce îi ajută să accepte mai uşor grădiniţa şi ideea de a rămâne acolo până vor fi luaţi acasă.
Dezavantaje
Cu toate că foarte mulţi părinţi sunt de acord cu instalarea camerelor video în grădiniţe, inclusiv în cele publice, există şi păreri conform cărora supravegherea copiilor nu ar fi tocmai în regulă. Pe de altă parte, posibilitatea de a monitoriza permanent copilul ar putea alimenta nevoia de control a unor părinţi ducând la excese.
Astfel, s-ar putea vorbi de următoarele neajunsuri ale prezenţei unui astfel de sistem:
– Intimitatea copiilor este oarecum invadată, mai ales că părinţii nu îl văd doar pe copilul lor, ci şi pe ceilalţi din grupa lui;
– Părinţii pot fi tentaţi să exagereze în ceea ce priveşte supravegherea online a copilului, iar apoi să reclame conducerii grădiniţei tot felul de aspecte minore;
– Unii copii ar putea avea o stare de disconfort şi de teamă ştiind că sunt non-stop priviţi de adulţi, fie ei părinţi sau angajaţi ai grădiniţei;
– Multe camere sunt fără sunet, deci nu se surprinde şi tonul sau limbajul folosit de educatoare;
– Taxa la o grădiniţă monitorizată video este mai mare, deoarece instalarea şi întreţinerea unui astfel de sistem presupune costuri suplimentare.
Camere de supraveghere obligatorii şi în grădinițele de stat ?
La presiunea părinţilor, unele primării ar putea investi în proiecte care presupun instalarea de camere video şi în grădiniţele şi creşele de stat. Un asemenea caz este Braşovul, unde, în urma unor incidente petrecute acum câţiva ani, primăria a anunţat că va demara un proiect pilot pentru dotarea cu camere video a şase grădiniţe de stat din oraş.
În acelaşi timp, un parlamentar liberal a lansat o propunere de pachet legislativ care cuprinde printre altele un proiect privind obligativitatea instalării de camere video şi audio în toate grădinițele și creșele care au minimum șapte copii înscriși. Proiectul conţine şi prevederi referitoare la securizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere, astfel încât, în cazul în care când se fac cercetări, la acestea să nu mai aibă acces decât părinţii şi autorităţile.
Este firesc ca părinţii să îşi dorească să ştie că, în lipsa lor, copiii sunt bine îngrijiţi şi în siguranţă. Şi pentru managementul grădiniţei este de folos să se asigure că lucrurile decurg aşa cum trebuie, iar personalul îşi respectă îndatoririle. Totuşi, astfel de sisteme trebuie utilizate în condiţiile legii şi doar ca o măsură de precauţie, având ca scop principal oferirea unui mediu adecvat unde copiii să primească atenţia şi grija de care au nevoie.