Compoziția laptelui matern
Laptele mamei este un produs unicat, cel mai bun pentru un bebeluș. Alăptarea este un cadou minunat, de care se bucură atât cel mic, cât și mama. Nicio fabrică de procesare a laptelui din lume nu a reușit, până acum, să creeze o formulă de lapte praf care să fie identică cu cea a laptelui matern, deși specialiștii au încercat de-a lungul timpului să găsească noi rețete care să copieze perfect laptele mamei. Acest lucru face ca laptele matern să fie și mai valoros. Laptele matern este produs încă din timpul sarcinii. El conține toți nutienții necesari dezvoltării nou-născutului. Medicii pediatri spun că alăptarea este foarte importantă, mai ales în primele șase luni de viață.
Laptele matern își schimbă atât culoarea, cât și consistența. Astfel, la începutul unei mese, este foarte diluat (de cele mai multe ori, este transparent. Pe parcursul suptului, laptele matern devine din ce in ce mai dens și acest lucru îi provoacă micuțului senzația de sațietate. Totodată, cantitatea de lipide din laptele matern diferă ziua față de noapte. Astfel, în timpul nopții, laptele matern este mai gras comparativ cu restul zilei. Componența laptelui este influențată și de anotimp. Pe timpul verii, acesta este mai apos și mai puțin gras, pentru că nevoia de hidratare a bebelușului este mai mare. Iarna, laptele matern este mult mai gras.
Ce conține laptele mamei
Compoziția laptelui matern se modifică atât în timpul unei alăptări (a unei mese) cât și pe întreaga perioadă de alăptare. Potrivit studiilor făcute de specialiști, laptele matern reprezintă sursa perfectă de nutrienți pentru sugar – conține 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7.2% carbohidrați și 0.2% minerale. De altfel, laptele matern conține cantități optime de vitamine și minerale.
Medicii spun că un copil hrănit cu lapte matern are rezerve de fier adecvate nevoilor organismului până la vârsta de 8 luni. După această vârstă, pediatrii recomandă introducerea în alimentația bebelușului produse bogate în fier.
Aproximativ 87% din compoziția laptelui o reprezintă apa. Tocmai de aceea, un bebeluș alăptat nu va primi, suplimentar, apă, deoarece el se hidratează prin alăptare. Apa din laptele mamei îl ajută pe cel mic să își păstreze constant temperatura corpului. Chiar și în perioadele foarte călduroase, laptele matern conține toată apa de care are nevoie bebelușul.
Laptele matern conține și proteine, cum ar fi albumina, care este foarte bine tolerată de cel mic, fiind ușor digerabilă. Alte proteine din lapte – lactoferina sau alfa-lactalbumina, fac parte din categoria proteinelor superioare, deoarece au un conținut ridicat de aminoacizi esențiali. Acestea se modifică în timp (de exemplu, ponderea proteinelor în colostru este de 5 ori mai mare).
Glucidele din laptele matern reprezintă o sursă importantă de energie. Lactoza si oligozaharidele au un rol important în dezvoltarea florei bacteriene intestinale a bebelușului. De asemenea, lactoza ajută bebelușul să absoarbă calciul.
Laptele matern conține multe vitamine, însă există un deficit de vitamina D și tocmai de aceea, toți bebelușii (indiferent dacă sunt alăptați sau primesc lapte praf) primesc și un supliment de vitamina D. Această vitamină este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, având un rol important în absorbția calciului și fixarea lui în oase. Doza de vitamina D necesară trebuie prescrisă de medicul pediatru.
De asemenea, laptele matern conține și hormoni. Aceștia acționează asupra metabolismului bebelușului și îl ajută în procesul de creștere și dezvoltare.
Există trei tipuri de lapte matern
Laptele matern diferă de la o femeie la alta. Se spune că fiecare mamă produce lapte pentru copilul său, în funcție de necesitățile lui. În primele zile de la naștere, apare colostrul. De altfel, colostrul este considerat produsul de top ținând cont de valoarea nutritivă a acestuia pentru nou-născut.
Acesta este un lichid de culoare gălbuie, conține o mare cantitate de proteine și minerale și mai puține glucide și grăsimi decât laptele. Este foarte bogat în imunogloboline de tip A, care îi oferă nou născutului protecție față de agresiunile germenilor patogeni enterici.
Colostrul se transformă, treptat, în lapte, în prima lună de viață. Mulți medici spun despre colostru că este primul antibiotic natural al bebelușului, fiind foarte important pentru dezvoltarea și sănătatea nou-născutului. Colostrul normalizează funcțiile sistemului digestiv, stimulând și favorizând digestia. Are și un ușor efect laxativ.
Începând cu ziua a șasea de la naştere, apare laptele de tranziție. Acesta nu este atât de nutritiv ca și colostrul, dar are rolul de a pregăti sistemul digestiv al bebelușului pentru a digera mai bine laptele matur. Componența laptelui de tranziție este ideal pentru nou-născut și are o contribuție esențială la dezvoltarea și sănătatea celui mic.
Acesta are o consistență cremoasă. În perioada laptelui de tranziție, mama poate observa o modificare a sânilor: aceștia cresc în volum și mărime față de perioada colostrului. Laptele de tranziție are o cantitate mare de lactoză, fosfor, B-uri și o cantitate mai mică de proteine și minerale. De altfel, laptele de tranziție ajută copilul să recupereze greutatea pierdută după naștere.
La aproximativ 10-30 zile după naștere, apare laptele matur. Acesta este format din două părți – laptele de început, care este echivalent cu apa sau ceaiul. El potolește setea bebelușului. Partea a doua este bogată în nutrineți și este laptele care hrănește, practic, bebelușul. În această perioadă, multe femei se confruntă cu „furia laptelui” – când glandele mamare devin tensionate și pline de lapte. Se recomandă ca mămicile să pună bebelușul tot mai des la sân și să folosească, de asemenea, o pompă.
Laptele matern este singurul lapte din lume care conține celule vii, factori de creștere, hormoni, enzime, agenți imunologici. Își schimbă mereu gustul, în funcție de dieta mamei și îl pregătește pe cel mic pentru diversificare. Laptele matern are aproximativ 800 de componente. Comparativ, cele mai moderne formule de lapte praf conțin până la 200 de componente.