Parenting

Cum să fii un super daddy

Cum să fii un super daddy - revistamargot.ro

În vremuri în care gândul de a avea un copil sperie majoritatea tinerilor, multitudinea de cărți de parenting și sfaturi nu face decât să copleșească și mai mult viitorii părinți.

Dat fiind că nu există o rețetă pentru a fi un părinte desăvârșit, iar cum decurge această sarcină depinde foarte mult de personalitățile părinților și cea  a copilului, tot ce putem face e să atragem atenția asupra unor principii generale.

 

Iubire necondiționată

Copilul nu pune foarte mare preț pe cuvinte, însă o îmbrățișare, o mângâiere, un pupic, orice contact fizic afectuos îi arată că ești acolo pentru el, că îți este drag, iar el îți va răspunde pe măsură. Și recunoaște că și ție îți place să te topești cuprins de brațele lui micuțe. Nu îi spune niciodată că îl iubești dacă face ceva sau nu face altceva. Arată-i că îl iubești orice ar fi, nu ca răsplată pentru îndeplinirea unor sarcini.

 

Implicare

Tuturor ne lipsește și ne-am dorit să avem mai mult. Timpul, bată-l vina! Știu că orele la serviciu sunt obositoare, dar dacă ai impresia că un simplu „Ce ai făcut azi la școală?”, când te întorci acasă bifează câmpul interesului față de copil, te înșeli. Petrecerea timpului împreună trebuie să fie la ordinea zilei, nu o ocazie specială. Petreceți timp cu toată familia, dar rezervă și ore doar pentru tine și cel mic. Tu vei învăța să privești lumea din nou cu ochi proaspeți, iar el îl va cunoaște tot mai bine pe unul din idolii și modelele lui în viață.

Dacă ai un copil căruia îi place să experimenteze tot felul de lucruri, i te poți alătura și îl poți ghida în cercetările sale. Astfel, îi devii partener nu doar de joacă, ci și de proiecte serioase.

 

Ritualuri

Frumusețea relației părinte-copil este sporită de mici ritualuri create de comun acord. Ține cont să fie vorba de activități care să adâncească legătura dintre voi, nu un schimb pecuniar de tipul „Iei notă bună, îți cumpăr obiectul x”. Și nu uitați să sărbătoriți micile victorii în moduri inedite.

 

Schimb de roluri

De cele mai multe ori, copilul petrece majoritatea timpului liber cu mama sa. Dar pentru o viață echilibrată și sănătoasă, mama are uneori nevoie de un mic respiro. Oferă-i un răgaz, alegând să ai grijă de micuț câtă vreme ea se vede cu prietenele, mama, sora sau face niște cursuri la care visează demult. Indiferent cum alege să-și petreacă ea timpul, ai un dublu avantaj: soție fericită și împlinită și un copil atașat în mod egal de ambii părinți. Nu ai vrea ca micuțul să crească cu ideea că mama este „polițistul rău”, iar tata „polițistul bun”, nu?

 

Promisiuni

Ține-te de cuvânt! Nu promite copilului lucruri pe care știi că nu le poți îndeplini, pentru a-l păcăli pe moment. Ești modelul său, măsura cu care va judeca restul oamenilor întâlniți de-a lungul vieții și persoana pe care o va copia involuntar. Sigur că tuturor ni se întâmplă lucruri neprevăzute, care ne pot împiedica să ne respectăm cuvântul, însă pentru a preveni acest lucru putem alege să fim din start mai rezervați în a face promisiuni.

 

Interes

Poate melcii nu sunt subiectul tău preferat, cu atât mai puțin când auzi fără să vrei chiar și cele mai mici detalii despre ei, 24 de ore din 24, însă dacă piciul este pasionat de ei și nu se mai oprește din povestit despre asta, ai răbdare și ascultă-l. Până la urmă este o dovadă de încredere și iubire faptul că îți împărtășește lucrurile care îi plac cel mai mult. Și ce poate fi mai frumos decât fascinația molipsitoare a unui copil sincer pasionat de ceva?

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.