Cum îl convingi pe cel mic să mănânce mai multe fructe și legume?
„Nu vreau să mănânc spanac, pentru că este prea verde! Nu îmi plac afinele, pentru că sunt mov”! Probabil că multe mămici au primit această explicație de la cei mici, atunci când aceștia refuză să mănânce fructele ori legumele din farfurie. Este foarte dificilă misiunea de a-i explica celui mic cât de importante sunt vitaminele în alimentație și mai ales să îl convingem să mănânce fructe și legume proaspete. Acestea asigură necesarul zilnic de vitamine și nutrienți de care micuțul are mare nevoie în creștere, dar și o importantă sursă de apă. În cazul în care nu reușiți să îl convingeți pe copil să mănânce cel puțin o porție de fructe și legume pe zi, încercați să îi faceți un suc natural din acestea.
Potrivit datelor prezentate de Centrul de control al afecțiunilor din Statele Unite, aproximativ 60% dintre copii mănâncă mai puțin decât doza zilnică recomandată de fructe. În cazul în care copilul nu se lasă convins ușor, trebuie să recurgeți la diferite metode, cum ar fi:
Mâncați alături de copil!
Puterea exemplului personal este foarte importantă și chiar funcționează. Puneți în ambele farfurii fructe sau legume și mâncați împreună. Puteți inventa jocuri sau vă puteți lua la întrecere: cine reușește să termine primul să mănânce o roșie sau cine termină de mâncat tot. O tactică greșită este să îl așezăm pe cel mic la masă, cu farfuria în față și să plecăm de lângă el. Obiceiul de a mânca împreună vă poate aduce un plus de bună dispoziție și contribuție la dezvoltarea relației cu cel mic.
Așteptați ca micuțului să i se facă foame!
Asta nu înseamnă să îl înfometați, ci doar să îi lăsați timpul necesar ca să i se facă cu adevărat foame. Scopul este să dăm frâu liber apetitului să se exprime și să nu forțăm copilul să mănânce atunci când nu îi este foame.
Inventați diferite jocuri, pentru a-i stârni imaginația!
De exemplu, puteți crea un curcubeu din legume colorate, puteți inventa nume pentru fiecare legumă. Explicați-i copilului că broccoli sau conopida sunt ca niște flori, iar cel mic ar trebui să fie încântat să le mănânce.
Nu renunțați ușor!
Sunt numeroși copii care refuză să mănânce legume sau fructe pentru că se tem să le încerce, nu pentru că nu le place gustul lor. Trebuie să fiți perseverenți și să îi explicați micuțului dumneavoastră cât de bune sunt fructele sau legumele respective.
Feliați fructele și legumele!
De cele mai multe ori, copiii acceptă mai ușor fructele și legumele feliate. Există în comerț dispozitive speciale, cu ajutorul cărora fructele sau legumele pot fi tăiate în diverse forme atractive pentru cei mici. Potrivit unui studiu efectuat în cantinele din Statele Unite, cele care ofereau copiilor mere feliate au avut vânzări cu peste 70 la sută mai mari decât acelea care ofereau merele întregi.
Sandvişurile nu trebuie să fie plictisitoare! Puteți adăuga, pe lângă ingredientele clasice – roşii, castraveţi, salată – o notă de originalitate, cum ar fi o felie de banană sau ananas, puţin unt de arahide sau puțină țelină.
Implicați copilul în alegerea fructelor și legumelor!
Copilul devine foarte interesat dacă îl implicați în deciziile privind felurile de mâncare pregătite pentru masă. Acest lucru îl face să se simtă important și va fi, cu siguranță, la fel de entuziasmat și atunci când va trebui să mănânce.
Cum alegem fructele și legumele pentru copil
Este foarte important ca cel mic să mănânce zilnic cel puțin o porție de legume și fructe proaspete pe zi. De asemenea, trebuie să variați tipurile de legume și fructe pe care le oferiți copilului. O monotonie în consumul acestora ar putea produce carențe de vitamine și minerale, care ar putea genera probleme de sănătate – scăderea imunității, stare de oboseală, apatie.
Este dificil de făcut un top al celor mai bune fructe și legume pe care ar trebui să le mănânce un copil. Tot ce contează este ca acestea să fie variate și să nu lipsească din meniul lor zilnic. Puteți alege mere, banane, fructe de pădure, struguri, citrice, în funcție de sezon. Dacă aveți posibilitatea, încercați să oferiți copilului pe cât posibil fructe ecologice. De asemenea, trebuie să fie nelipsite din alimentația zilnică, anumite legume cum ar fi spanacul, ceapa, morcovii, dovlecii.
Câte fructe și legume ar trebui să mănânce, zilnic, un copil?
Cantitatea de fructe și legume variază în funcție de vârsta și de efortul zilnic al copilului. La începutul diversificării, un bebeluș ar trebui să primească doar câteva lingurițe de suc din fructe ori legume. Un copil școlar are nevoie de minimum 5 porții de fructe și legume, ceea ce înseamnă aproximativ 400-500 grame pe zi. Copiii care practică sport au nevoie de o cantitate mai mare.
Pentru copiii cu vârste intre 1 și 3 ani o porție înseamnă:
o jumătate de fruct fiert, copt sau conservat
o jumătate de fruct proaspăt
60-80 ml suc proaspăt de fructe
Pentru copiii cu vârste între 4-6 ani, o porție înseamnă:
o jumătate de fruct fiert, copt sau conservat
o jumătate de fruct proaspăt
100 ml suc proaspăt de fructe
Pentru copiii între 7-10 ani, o porție înseamnă:
un fruct fiert sau congelat
un fruct proaspăt
150 ml de suc
Aceste porții sunt valabile și în cazul legumelor. Un truc care de multe ori funcționează: în cazul în care copilul refuză să mănânce legume, încercați să îi preparați o supă cremă de legume. Tocate mărunt sau pasate, legumele nici nu sunt observate de copii.
Dacă aveți un copil puternic și sănătos, trebuie să va relaxați și să nu vă stresați foarte tare. Continuați să îi oferiți zilnic fructe și legume, alegeți-le pe cele mai sănătoase, din surse sigure. Serviți-le corect și învățați-l pe cel mic obiceiuri alimentare cât mai sănătoase.