6 fraze spuse de copil prin care îți transmite că este anxios
Anxietatea la copii apare în diverse moduri şi de aceea este destul de dificil să îți dai seama când copilul este cu adevărat anxios.
Copilul anxios este veșnic îngrijorat, nervos, iritat, caută în permanenţă certitudini pentru diverse situații, nu reușește să adoarmă sau are probleme de concentrare.
Specialiștii sunt de părere că părinții pot detecta anxietatea la copil prin intermediul frazelor pe care acesta le folosește.
Iată 6 fraze spuse adesea de copil prin care de fapt îți transmite că el este anxios:
1. „Sunt obosit!”
Stările de anxietate la copii pot provoca tulburări de somn.
Copilul anxios nu are somnul liniștit şi se trezește de mai multe ori pe noapte.
2. „Mă doare burta/capul!”
Dacă auzi frecvent că cel mic acuză din senin astfel de dureri, acest lucru poate indica ceva profund.
Durerile acuzate brusc în diverse momente, înainte de a pleca spre grădiniță/școală, după ce v-ați luat rămas-bun etc. indică faptul că e vorba de anxietate.
3. „Îmi pare rău!”
Tendința copilului de a se învinovăți constant şi de a-şi cere scuze de mai multe ori atunci când nu are nicio vină reprezintă o altă cauză a anxietății.
4. „Nu putem să rămânem acasă?”
Refuzul celui mic de a merge într-un anumit loc şi dorința lui de a rămâne într-un mediu liniștit indică faptul că ai de-a face cu un copil anxios.
Acesta este copilul care se teme să încerce lucruri noi, nu caută compania altcuiva şi preferă să stea mai mult singur.
5. „Nu mă lăsa!”
Copilul anxios se teme de abandon chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp.
Frica de separare se manifestă prin plâns atunci când e lăsat singur la creșă sau la grădiniță, când trebuie să doarmă singur sau când se desparte de o persoană de care s-a atașat foarte mult.
6. „Poți să lași lumina aprinsă pe hol?”
Copilului anxios îi este teamă de întuneric şi refuză să doarmă cu lumina stinsă.
Ai mare grijă pentru că anxietatea poate avea un caracter ascuns. Acordă atenție la tot ceea ce îți transmite copilul pentru a depista din timp dacă este anxios şi în același timp pentru a-l ajuta să depășească aceste stări.