În culturile întregii lumi, în povești, legende sau opere de artă este ilustrată această legătură puternică care există între bunici și nepoți. Și nu este de mirare, fiindcă două generații sunt puse împreună într-un mod atât de unic. Relația cu bunicii este una dintre cele mai importante, iar amintirea prezenței acestora în copilărie, persistă pentru tot restul vieții.
Nu degeaba, și în spațiul autohton există celebra expresie: „Cine nu are bătrâni să își cumpere.” Astfel, pentru generațiile tinere, să îi aibă pe cei mai în vârstă ca parte a existenței lor, poate reprezenta cu adevărat un dar, iar studiile de psihologie de astăzi atestă acest fapt.
Relația cu mamaie și tataie, așa cum le mai spunem noi, este importantă și nu doar pentru că munca extenuantă de părinte poate fi ușurată prin ajutorul lor prețios. Cel mai important aspect este acela că nepoții vor avea parte de numeroase beneficii pentru dezvoltarea lor. Într-o relație sănătoasă cu bunicii, cei mici au parte de doze extra de iubire și grijă, iar această dragoste nu îi va cocoloși, ba din contră, îi va face mai puternici.
E adevărat, uneori nu este ușor să cultivăm această legătură, care vine la rândul ei cu provocări, dar iată, conform psihologiei moderne, care sunt beneficiile pe care le au copiii dacă bunicii se află în viețile lor:
1. Copiii cresc cu un sentiment puternic că au pe cine se baza și că sunt susținuți
Iar acest sentiment esențial în economia succesului personal, nu îi va părăsi niciodată în viață.
Într-un mod foarte autentic, bunicii, prin grija lor, pot să asigure copiilor sentimentul de securitate și suport de care ei au nevoie în fiecare zi, pentru a se dezvolta armonios. Atunci când ai mai multe persoane apropiate pe care te poți baza, încrederea în tine crește.
Bunicii contribuie deci, la bunăstarea emoțională a celor mici. Un studiu efectuat la Universitatea Oxford a arătat că acei copii care au o relație apropiată cu bunicii, au mai puține probleme emoționale și de comportament. De asemenea ei sunt echipați mai bine să înfrunte evenimente traumatice ale vieții, cum ar fi un divorț sau hărțuirea la școală.
„Cei tineri au nevoie de ceva stabil de care să se prindă – o conexiune la o cultură, la proriul trecut, o speranță pentru viitor. Au nevoie de niște bunici care să le ofere aceste lucruri.” – Jay Kesler
2. Copiii învață că au niște rădăcini și o identitate
A avea o identitate legată de familia ta și a înțelege istoria familiei tale clădește un puternic sentiment de apartenență în sufletul unui copil. Iar acest lucru îmbunătățește nivelul său de reziliență și sentimentul său de siguranță, chiar și atunci când lumea exterioară poate fi provocatoare și haotică.
Copiii care au o coerență în ceea ce privește viața familiei lor extinse și a istoriei de familie, sunt mult mai bine echipați să facă față stresului. Să știe de unde a venit bunicul tău sau cum era viața bunicii tale în anii tinereții, îi ajută pe copii să înțeleagă că ei sunt parte dintr-un tablou mult mai mare, că sunt parte a unei generații.
Mai mult decât atât, pe copii îi ajută în dezvoltarea lor să știe cum membrii familiei lor au supraviețuit în clipe grele. În acest mod ei învață cum să facă față la rândul lor momentelor dificile și nu de puține ori, modelele de tărie de caracter pe care și le iau copiii pentru viața lor de adulți sunt chiar bunicii care i-au inspirat în copilărie și care au contribuit la creșterea lor.
3. O relație apropiată cu bătrânii familiei îi învață pe copii să nu se teamă de bătrânețe
Pentru copii este important să intre în contact cu membrii mai în vârstă ai familie. În felul acesta ei învață despre viață și ritmul ei firesc. Relația sănătoasă copii-bunici este singura care poate realmente să eludeze barierele timpului și este o relație fructuoasă pentru ambele părți. Copiii au acces la înțelepciunea familiei din care provin iar bunicii reușesc să acceseze, prin intermediul celor mici, acea lume a copilăriei, care pentru ei pare îndepărtată.
4. Copiii crescuți alături de bunici, într-o atmosferă familială frumoasă, nu vor suferi de depresie ca adulți
Un studiu efectuat de Boston College a arătat că relațiile emoționale care se stabilesc între bunici și adulți contribuie la scăderea ratei depresiei – atât în ceea ce îi privește pe bătrâni, cât și pe nepoții deveniți adulți.
Pentru un bunic, faptul de a fi în viața nepoților reprezintă o șansă de a fi expus la noi idei, în timp ce copiii beneficiază de experiența pe care o au bunicii. Studiul a fost efectuat în perioada 1985-2004. În cadrul acestuia, 350 de bunici și peste 350 de nepoți ajunși la vârsta adultă au fost intervievați pentru a stabili dacă există vreo corelație între sănătatea emoțională a nepoților și faptul de a avea o relație stabilă cu bunicii lor. Cercetarea a arătat că acei copii care dezvoltaseră o legătură emoțională puternică cu bunicii, aveau o rată mai scăzută de depresie ca adulți, în comparație cu cei care nu aveau această legătură.
De altfel, bunicii care aveau o relație apropiată cu nepoții lor, erau mai puțin predispuși la depresie de asemenea. Un alt studiu care a avut ca eșantion copii cu vârsta între 11 și 16 ani, a arătat că cei care aveau o relație apropiată cu bunicii erau de asemenea mai puțin predispuși la depresie, în timpul adolescenței.
5. Copiii îi ajută pe bunici să trăiască mai mult
Știința este clară în ceea ce privește faptul că legătura pe care nepoții o au cu membrii mai bătrâni ai familiei, este benefică și pentru cei din urmă. Copiii devin mult mai capabili să înfrunte greutățile vieții, în timp ce, motivați de cei tineri, bătrânii devin mai sănătoși și mai bucuroși de viață. Un alt studiu foarte interesant, a arătat că a avea grijă de cei mici, adăugă 5 ani la speranța de viață a bunicilor.