Alimentație

3 nutrienţi obligatorii în sarcină, pe care alimentaţia nu ți-i asigură

3 nutrienţi obligatorii în sarcină, pe care alimentaţia nu ți-i asigură - RevistaMargot.ro

Multe gravide sunt convinse că o dietă adaptată sarcinii este suficientă pentru sănătatea lor şi a bebeluşului.

Altele iau suplimente prenatale şi cred că astfel sunt protejate de orice carenţe de vitamine şi minerale.

În realitate, nici dieta, nici suplimentele prenatale uzuale nu pot acoperi pe deplin anumiţi nutrienţi esenţiali în sarcină.

Mai mult, unii dintre nutrienţii conţinuţi de suplimentele pentru gravide sunt în exces şi nu aduc nici un beneficiu.

Conform unui studiu realizat în rândul femeilor însărcinate din 13 maternităţi din Finlanda, s-au constatat următoarele:

-Atât gravidele care luau suplimente prenatale, cât şi cele care se rezumau la o dietă echilibrată aveau un nivel adecvat de nutrienţi;

-Pentru trei nutrienţi însă lucrurile s-au dovedit diferite: vitamina D, acidul folic şi fierul. Aceştia nu pot fi asiguraţi în mod optim doar prin dietă.

Studiul, publicat în revista European Journal of Clinical Nutrition, arată importanţa suplimentării aportului celor trei nutrienţi la femeile însărcinate.

Să vedem care ar fi necesarul ideal în cazul lor.

Vitamina D

Vitamina D joacă un rol crucial în dezvoltarea structurii scheletale şi în mineralizarea normală a oaselor bebeluşului. Insuficienţa vitaminei D în timpul sarcinii poate înseamna pentru făt tulburări de osificare, diverse alte modificări caracteristice rahitismului congenital, complicații neurologice, o dimensiune mai mare a fontanelei la naștere, hipocalcemie neonatală etc.

Unele studii indică o legătură de cauzalitate între deficitul de vitamină D al mamei și riscul ca viitorul nou-născut să dezvolte diabet zaharat de tip 1 în copilărie sau scleroză multiplă la vârsta adultă.

Totodată, există studii care raportează anumite efecte benefice ale suplimentării aportului de vitamina D la femeile însărcinate: scăderea riscului de naștere prematură, greutate mai mare la naştere, prevenirea unor afecţiuni grave ale copilului în perioada copilăriei sau în cea de adult. De exemplu, copiii născuţi de mame care au luat suplimente de vitamina D în perioada sarcinii ar fi mai puţin predispuşi la astm și infecții respiratorii.

În ceea ce priveşte doza indicată la gravide, devine tot mai evident că vitaminele prenatale obişnuite sunt insuficiente.

Majoritatea vitaminelor prenatale conțin de obicei 400 UI de vitamina D per tabletă. Conform recomandărilor mai vechi, suplimentarea cu 600 UI de vitamină D/zi era considerată suficientă pentru prevenirea afecţiunilor materne şi fetale produse de deficitul de vitamină D.

Cercetările efectuate în ultimul deceniu întăresc ideea că doza suplimentară recomandată trebuie să fie de cel puţin 2000 UI pe zi. „Administrarea orală a a vitaminei D3 (cu o doză maximă de 4000 UI pe zi), începând de la cel puțin 16 săptămâni de gestație, s-a dovedit a fi sigură în timpul sarcinii”, arată ghidul Oxford University Hospitals „Vitamin D Supplementation in Pregnancy Guideline”.

Click pe numărul 2 pentru continuarea articolului

1 2
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.