În prezent, este foarte important ca orice copil să studieze cel puţin o limbă străină. Cunoaşterea unei a doua limbi aduce, în timp, numeroase beneficii. Fie din punct de vedere financiar sau social, să fii capabil să comunici într-o limbă străină, te ajută să creezi o legătură „reală” cu oameni din alte ţări şi vei putea să înţelegi mai bine ceea ce înseamnă comunicarea, inclusiv în limba maternă.
De ce un copil ar trebui să înveţe o limbă străină? Studierea unei limbi, în afară de cea maternă, deschide noi orizonturi. Potrivit specialiştilor, persoanele care vorbesc cel puţin o limbă straină au beneficii cognitive, stimulând activitatea mintală.
Cu cât copilul va începe să studieze o limbă străină mai devreme, cu atât îi va fi mai uşor să o înveţe. Potrivit unor studii, vârsta optimă este cea de doi ani şi jumătate – trei ani. Bineînţeles că există cazuri în care, dacă copilul începe să înveţe o limbă străină, în paralel cu cea maternă, ar putea întâmpina dificultăţi în a folosi, aşa cum trebuie, limba maternă. De aceea, este bine ca părinţii să îi îndemne pe copii să înveţe o a doua limbă, după ce încep să stăpânească limba maternă.
Vom face o listă cu 10 motive pentru care copilul tău ar trebui să înveţe cel puţin o limbă străină.
1. Copilul va putea să vorbească cu mai multe persoane
Nu este acesta principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor studiază o a doua limbă? Dacă copilul învaţă de mic să vorbească într-o limbă străină, va putea toată viaţa să profite de acest lucru şi să îşi facă prieteni din mai multe ţări, să atragă, ulterior, multe oportunităţi de carieră, să călătorească în locuri noi şi să aibă o altă perspectivă asupra lumii.
De exemplu, dacă copilul învaţă engleza, va putea comunica cu foarte multe persoane, căci din ce în ce mai mulţi oameni aleg să studieze această limbă. Însă, nu doar engleza este foarte utilă. Dacă va opta să aprofundeze hindi, va putea comunica cu foarte multe persoane deoarece peste 650 de milioane de oameni vorbesc această limbă. Spaniola reprezintă, de asemenea, o limbă foarte căutată, având aproximativ 420 de milioane de vorbitori în întreaga lume.
2. Limbile străine dezvoltă inteligenţa copilului
Studiile ne arată că persoanele bilingve au o capacitate mai mare de concentrare în mai multe domenii. Oamenii de ştiinţă explică că efortul depus de creier pentru a alege limba în care trebuie să vorbească în anumite situaţii reprezintă un fel de „gimnastică a minţii”, care le conferă copiilor o capacitate sporită de a se concentra.
Cu alte cuvinte, experţii susţin că cea mai bună modalitate de a avea copii inteligenţi este ca aceştia să fie expuşi, de la o vârstă fragedă, mai multor limbi străine.
3. Studierea unei limbi străine duce la rezultate şcolare mai bune
Conform studiilor, copiii, care învaţă limbi străine, au rezultate mai bune la şcoală, inclusiv la materii de real, cum ar fi matematica, fizica sau chimia.
4. Studierea unei limbi străine îmbunătăşte abilităţile copiilor în limba maternă
Cu ani în urmă, oamenii credeau că învăţarea unei a doua limbi ar putea deruta copilul. Acum, studiile arată că copiii, care studiază o limbă străină, se descurcă mai bine în limba maternă decât cei care vorbesc o singură limbă. Potrivit unui alt studiu, copiii, care învaţă încă o limbă, încep să citească mai repede decât cei care studiază una singură. În plus, copiii bilingvi identifică mai uşor greşelile gramaticale decât cei monolingvi. Aşa cum zicea Goethe, „Cei care nu ştiu nimic despre limbile străine, nu ştiu nimic despre propria lor limbă”.
5. Este mai uşor să înveţi o limbă străină când eşti copil
Potrivit studiilor, creierul unui copil poate învăţa mai uşor lucruri noi, căci, la această vârstă, micuţul descoperă lumea înconjurătoare, iar creierul este obişnuit să reţină o cantitate mare de informaţii noi.
Oamenii de ştiiţă explică că un copil învaţă cel mai bine şi cel mai uşor o limbă străină până la vârsta de 8 ani, apoi, îi va fi mai greu, mai ales dacă vrea să capete accent în noua limbă. Mai mult decât atât, după ce micuţul va învăţa o limbă străină, îi va fi mai uşor să aprofundeze o nouă limbă, creierul fiind antrenat pentru a face legături între limbile străine pe care le cunoaşte.
6. Copilul va aprecia celalalte culturi şi tradiţii
Studierea unei limbi străine duce automat la descoperirea unor noi culturi şi tradiţii. Astfel, copiii vor afla ce înseamnă diversitatea culturală şi vor căpăta respect faţă de tradiţiile şi modul în care trăiesc oamenii din alte ţări.
7. Studierea unei limbi străine previne, la bătrâneţe, declinul cognitiv asociat vârstei
Potrivit unor studii, oamenii, care au învăţat de mici o limbă străină pe care, apoi, o vorbesc frecvent de-a lungul vieţii, au şanse mai mici să sufere, la bătrâneţe, de Alzheimer. De ce? Oamenii de ştiinţă explică că bilingvii dezvoltă un fel de „rezervă cognitivă” care ajută la întârzierea simptomelor bolii Alzheimer.
8. Studierea unei limbi străine ajută copiii să fie receptivi la muzică
Studiile arată că copiii bilingvi sunt mai receptivi la muzică, putând identifica mai uşor sunetele. În cazul oricărei limbi, un cuvânt poate avea mai multe sensuri, în funcţie de tonul şi inflexiunea vocii. De aceea, bilingvii captează şi disting mai uşor sunetele.
9. Limbile străine oferă mai multe oportunităţi de carieră
O limbă străină poate ajuta copilul să aibă mai multe oportunităţi de carieră, atunci când va creşte. În plus, va putea studia la o facultate din străinătate, dacă cunoaşte cel puţin o limbă străină.
Multe locuri de muncă în educaţie, traduceri, turism sau afaceri internaţionale, caută persoane bilingve. De asemenea, cunoaşterea unei limbi străine poate aduce programe de stagii internaţionale sau de voluntariat în foarte multe ţări de pe glob.
10. Studierea unei limbi străine ajută la eficientizarea deciziilor
Nu în ultimul rând, subtilităţile şi nuanţele fiecărei limbi modelează gândirea şi ajută la analizarea în mod eficient a unei decizii. Timpul petrecut pentru aprofundarea unei a doua limbi este preţios, căci limbile străine îi îndeamnă pe copii să accepte mai uşor situaţii noi, să nu le fie teamă de necunoscut, să îi accepte pe cei din jurul lor şi să nu îi discrimineze pe cei care sunt diferiţi.
În concluzie, studierea unei limbi străine ajută copiii să fie conştienţi de diferite culturi, alte persoane şi alte puncte de vedere.