Seria de cărţi Harry Potter este, pur şi simplu, magică deoarece prezintă o poveste excepţională despre prietenie, maturizare, bine versus rău, putând fi considerat un clasic care nu trebuie ratat de niciun copil.
Lectura ocupă un loc special în copilăria fiecărui micuţ, de aceea, părinţii trebuie să îşi îndemne copiii să citească poveşti frumoase, cu tâlc, din care au ce învăţa. Harry Potter a schimbat copilăriile multor micuţi din întreaga lume, determindu-i să se alăture unui cerc minunat, cel al cititorilor.
Vom face o listă cu 10 motive pentru care copiii ar trebui să citească seria Harry Potter:
1. Are o poveste complexă, cu personaje bine conturate, răsturnări de situaţii, dialog inteligent, uneori amuzant, toate presărate cu magie. Orice copil care începe să citească minunata poveste a băieţelului care a supravieţuit, îşi va dori să primească o scrisoare pentru Hogwarts. Unii adulţi, printre care mă număr şi eu, încă aşteaptă să vină scrisoarea de la Hogwarts care îi anunţă că au fost admişi la cea mai importantă şcoală de vrăjitori din lume.
Odată ce micuţii descoperă universul vrăjitorilor, nu vor mai putea lăsa din mână cărţile şi vor continua să citească, mai ales că seria le va oferi un final epic, pe măsura aşteptărilor.
2. Cărţile oferă o gamă de cuvinte care îi va ajuta pe micuţi să îşi îmbunătăţească vocabularul. De asemenea, copilul poate încerca să citească cărţile în limba engleză.
3. Universul vrăjitorilor este unul plin de magie, presărat cu aventură, suspans, care îi poate ajuta pe cei mici să fie mai creativi şi să aibă încredere în imaginaţia lor.
4. Seria oferă lecţii de viaţă esenţiale, pe care, uneori, este mai uşor să le învăţăm dintr-o carte de fantezie (fantasy) decât din una realistă.
O parte din lecţiile pe care un copil le poate învăţa sunt:
• prietenii rămân împreună, oricât ar fi de greu;
• trebuie să ne gândim la cei de lângă noi, să fim buni şi să îi acceptăm pe cei care sunt diferiţi;
• oamenii nu sunt în întregime buni sau răi, ci fiecare persoană are atât o parte bună, cât şi una rea, la fel ca în viaţa reală;
• curajul înseamnă să susţii ceea ce e corect, chiar dacă este greu;
• familia nu înseamnă doar rudele de sânge, ci toate acele persoane la care ţii şi care fac parte din viaţa ta;
• inteligenţa, loialitatea şi curajul sunt importante;
• dragostea este mai puternică decât orice rău din lume (motivul pentru care Harry nu a fost ucis când era doar un bebeluş);
• alegerile noastre ne fac ceea ce suntem azi.
5. Seria creează empatie în cititori. Cu alte cuvinte, îi determină pe aceştia să trăiască şi să simtă împreună cu personajele lor preferate din poveste.
6. Seria se adresează oricărui cititor, indiferent de preferinţele acestuia. Toţi copiii vor iubi cărţile magice.
7. Personajele feminine puternice reprezintă un model de succes de urmat pentru fetiţe. Hermione, Ginny, doamna Weasley, doamna profesoară McGonagall, sunt doar câteva exemple de personaje feminine puternice.
8. Filmele sunt excepţionale, însă cărţile sunt şi mai bune.
9. Seria a devenit deja un clasic al literaturii pentru copii.
10. Povestea este construită în jurul lui Harry, un băiat care trebuie să lupte cu răul, să se descopere pe sine, să înveţe din greşeli, să meargă mai departe indiferent de tragediile prin care a trecut. Cu alte cuvinte, seria ne arată că putem trece peste orice obstacol şi, indiferent cât poate fi, uneori, de greu, viaţa este minunată şi merită trăită!
Ce trebuie să ştiţi despre îndrăgita serie:
Seria cuprinde 7 cărţi:
1. Harry Potter și Piatra Filozofală (data apariţiei: 30 iunie 1997)
2. Harry Potter și Camera Secretelor (data apariţiei: 2 iulie 1998)
3. Harry Potter și Prizonierul la Azkaban (data apariţiei: 8 iulie 1999)
4. Harry Potter și Pocalul de Foc (data apariţiei: 8 iulie 2000)
5. Harry Potter și Ordinul Phoenix (data apariţiei: 21 iunie 2003)
6. Harry Potter și Prințul Semipur (data apariţiei: 16 iulie 2005)
7. Harry Potter și Talismanele Morții (data apariţiei: 21 iulie 2007)
Încă de la apariţia primului volum, în 1997, cărţile s-au bucurat de o imensă popularitate şi succes comercial în întreaga lume. Toate cele şapte volume s-au vândut în peste 450 de milioane de exemplare, fiind traduse în peste 63 de limbi.
Succesul romanelor sale a făcut-o pe J.K. Rowling cea mai bogată scriitoare din istorie.
Toate cele şapte volume ale seriei au fost ecranizate de Warner Bros. Pictures.
J. K. Rowling nu şi-a încheiat încă aventura din universul vrăjitorilor şi a făcut un cadou minunat fanilor. Ea a scris scenariul pentru „Harry Potter and The Cursed Child” („Harry Potter şi Copilul Blestemat”), o piesă de teatru care a avut premiera la Londra în 2016. Mai mult, cartea cu scenariul piesei de teatru a apărut în limba română la editura Arthur.
De asemenea, J. K. Rowling lărgeşte universul vrăjitorilor, scriind scenariile pentru o nouă serie de filme „Fantastic Beasts and Where to Find Them” („Animale fantastice şi unde le poţi găsi”). Primul film şi, implicit, prima carte cu scenariul peliculei au fost deja lansate, iar Rowling va continua, cu siguranţă, să îşi surprindă fanii cu alte poveşti de neuitat din lumea vrăjitorilor.